Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

Schöffer torony anno és most!

Szerző: Lukács Kata, kalocsa.hu / koronaradio.hu – 2015-11-04 16:00:19

1982-ben adták át az autóbusz pályaudvar előtt ezen a napon a Kalocsán született, de Párizsban élt és alkotott Schöffer Miklós szobrászművész, Chronos-8 nevű kibernetikus fénytornyát, amit az ÉPGÉP Vállalatnál szereltek össze. A szerkezet 24 m magas és 24 tonna súlyú.

Hirdetés feletti szöveg

Hirdetés alatti szöveg

A torony forgóit, s fényszóróit a környező forgalom zaja, s a szél vezérli.
Nicolas Schöffer sorszámokkal megkülönböztetett Chronos-tornyai Párizsban, Metzben, Bonnban, Münchenben és Los Angelesben is állnak.
 
Schöffer 1980-ban a Chronos 8 fénytorony terveit ajándékozta Kalocsa városának, melyet 1982-ben állítottak fel a buszpályaudvarnál. 
 
A kibernetikusan programozott fénytorony érzékeli a forgalom lüktetését, annak zajait rejtett mikrofonok továbbítják egy elektronikus rendszerbe, amely a tükröket forgató motorokat vezényli, és ahogy erősödik a forgalom, úgy pörögnek annak ritmusában. A torony környezetével szimbiózisban élve működik, együtt alszik, együtt ébred, együtt lüktet a várossal, szinte „élőlényként” alkalmazkodva hozzá. Hajnaltól éjfélig világít a Schöffer-torony. A Chronos 8 esztétizálva adta vissza a buszpályaudvar lüktető életét.
 
 
Átadását követően szinte egyik napról a másikra a város kuriózumává lett, égig érő fénycsóváiban több kilométeres távolságból gyönyörködhetett a lakosság és most is gyönyörködhet  a sokéves „kényszerpihenőjéből” felébredt Chronos-8 fénytoronyban.
 
Október 29-től Kalocsa világhírű szülöttjének, Schöffer Miklós képzőművésznek alkotásaiból nyílt kiállítás a budapesti Műcsarnokban - előtte az érseki városban járt az alkotó özvegye, Eleonore Schöffer, aki magyarországi látogatása alkalmával nem szalasztotta el a lehetőséget, hogy szemügyre vegye a Chronos-8 fénytornyot. 
 
A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó