Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

Reprodukálható DNS után kutatunk a Marson!

Szerző: Gábor János, – 2012-10-21 12:04:27

Craig Venter miután segített megfejteni az emberi genomot, majd megalkotta az első mesterséges sejtet és átfésülte a tengereket új genomtípusok után kutatva, most a Mars bolygót vette célba.

A héten egy New York-i konferencián egy génállomány szekvenáló robotegység terveit vázolta fel, ami a Marson kutatna az idegen élet után, a helyszínen elemezve ki genetikai felépítését. Nem ő az első, aki szeretné ezt megvalósítani, a kérdés azonban továbbra is az, vajon mennyi esélye van egy ilyen küldetésnek?



Venter (képünkön) elmondása szerint olyan gépezetet akar a vörös bolygóra küldeni, ami önműködően átfésüli a talajt, elszigetelve a bennük fellelhető mikrobákat, majd szekvenálja DNS-üket és a digitalizált eredményeket visszasugározza a Földre. Az adatokból Venter laboratóriuma elkészítheti a marsi genom szintetikus változatát, amivel a Földön újraalkotható a marsi élet - anélkül, hogy meg kelljen küzdeni a minta eljuttatásával bolygónkra.

Venter az elmúlt években a tengereket kutatta DNS-ek után, több érdekes eredménnyel. Jelenleg az ott már bizonyítotthoz hasonló technológiát tesztelnek a kaliforniai Mojave-sivatag egy Mars-szerű területén. A legközelebbi Marsra szállást a 2016-ban induló NASA InSight küldetése valósíthatja meg. Venter szerint jók az esélyei, hogy életet talál. "Lesznek ott DNS életformák" - mondta a konferencián.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó