Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

Phil Collins újsághirdetéssel került a Genesisbe

Szerző: Lukács Kata, rockbook.hu/index.hu – 2016-09-02 10:41:11

1967-ben, a Genesis együttes újsághirdetés útján keresett dobost. Így ismerték meg Phil Collinst, az Oscar- és Golden Globe-díjas angol dobos, énekes.

Hirdetés 

Hirdetés 

Collins a Melody Maker című lapban felfigyelt egy hirdetésre, amelyben a Genesis együttes dobost keresett. Jelentkezett, a meghallgatás sikerrel járt. ’75-től, amikor Peter Gabriel kivált az együttesből, Phil a dobolás mellett énekesként is folytatta. A Genesis vele egyre poposabb irányba fordult

’81-ben Collins kiadta első szólólemezét, a Face value-t, amely hangos sikert aratott, rajta védjegydala, az In The Air Tonight is szerepelt. Szólóénekesként ugyanolyan ismertté téve őt magát, mint a Genesis.

A második szólóalbum (Hello, I Must Be Going!, 1982.) után következett a legsikeresebb, az 1985-ös No Jacquet Required. Ebben az évben történelmet írt:  a Live Aid koncerten kétszer lépett fel: először a Wembleyben Angliában, majd Concorde-ra pattanva meg se állt Philadelphiáig.

A királynő 1994-ben kitüntette a Viktória Rend Hadnagya címmel.

Szóló- és Genesis-turnék váltakoztak egészen 1996-ig. Ekkorra halláskárosodása miatt az orvosok eltanácsolták a turnézástól.

Nagyon érdekelte a filmzene. 1999-ben a Tarzan című rajzfilmhez írott You'll be in My Heart című dala 19 hétig vezette a listákat Amerikában, és megkapta az Oscar-díjat is a legjobb eredeti filmdal kategóriában.

Hosszú szünet után 2002-ben jelent meg új lemeze Testify címmel. Ekkor már érlelődött benne egy „búcsúturné” gondolata.

2004-ben jött el a pillanat, amikor Zürichben újra kiült a dobok mögé, ezzel elkezdődött a majd másfél évig húzódó Első végső búcsúturné. Ennek során járt először és utoljára Magyarországon, 2005. október 26-án lépett fel a Papp László Sportarénában.

2007-ben súlyos gerincbetegsége miatt le kellett mondania a dobolásról. 2008-ban visszavonult. Jelenleg Svájcban él.

Ami Collinst illeti, boldog embernek tartja magát, saját bevallása szerint nem énekes, aki egy kicsit dobol, hanem dobos, aki egy kicsit énekel.

Phil Collins tényleg visszatér

Most hétfőn (augusztus 29-én) este pedig a US Open tenisztorna nyitóünnepségén énekelt, méghozzá nagy nyilvánosság előtt a Hamilton című sikermusical szereplőjével, Leslie Odom Jr-ral adta elő az Easy Lovert, illetve még előtte az In The Air Tonightot. És ez csak a nagy visszatérés egy állomása, hiszen egyebek között új album és rendes turné is jön a közeljövőben.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó