Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

Patachich Ádám érsekre emlékeztünk

Szerző: Lukács Kata, archivum.asztrik.hu – 2016-03-08 10:40:09

1776-ban ezen a napon Patachich Ádám (kalocsai érsek 1776-1784) váradi püspököt január 1-i hatállyal kalocsai érsekké nevezte ki Mária Terézia. A királynő az 5 kanonokból álló székesfőkáptalant 10 tagúvá bővítette.

Hirdetés 

Hirdetés 

Patachich Ádám munkássága kiemelkedő jelentőségű az érsekség történetében. Személyében olyan művelt, széles látókörű főpapot kapott az egyházmegye, akire joggal tekinthet fel az utókor. Kalocsára érkezve nagybátyja, Patachich Gábor érsek (1733-1745) nyomdokain haladt tovább, s folytatta azt az alapító-újjáépítő tevékenységet, melynek célja a török korban elnéptelenedett érseki székváros és egyházmegye felemelése volt.

Patachich Ádám érseki kinevezésével együtt, az érsek javaslatára született meg az a királyi oklevél, amely a Főszékesegyházi Káptalan stallumainak, vagyis a kóruspadoknak a számát a korábbi öt helyett tízre növelte, és gondosan rögzítette a kanonokok járandóságát, a székesegyház és a szeminárium javadalmazását.

Patachich idején épült fel az új érseki rezidencia, melynek keleti szárnyában kapott helyet az általa alapított, mára világhírűvé vált Főszékesegyházi Könyvtár. Ugyancsak az ő idején épültek azok a kanonokházak, melyek az érseki kastéllyal együtt máig is meghatározzák a város barokk főterének arculatát. Irodalmi munkásságának, latin nyelvű költészetének kéziratos emlékeit, páratlan könyvgyűjteményét őrzi a Főszékesegyházi Könyvtár, liturgikus tárgyait-ruháit az Érseki Kincstár és a kalocsai Főszékesegyház, s az általa építtetett érseki palotában még ma is láthatóak az eredeti enteriőr-berendezés egyes részei.

Az érseki palotában a Patachich-terem őrzi emlékezetét. Tiszteletére 2000-ben állítottak szobrot Kalocsán. A szobor Bocskai Vince erdélyi magyar szobrász alkotása.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó