Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

Papír és ruha készült a marihuánából

Szerző: Gábor János, Euronews / kender.uw.hu / KORONAfm100 – 2016-04-30 09:41:50

Tényező-rovat: csak egy országban legális teljesen

 

A kenderrel foglalkozó szakirodalom nagy része (azaz a régészet, antropológia, filológia, közgazdaságtan, történelem) egyetért abban, hogy időszámításunk előtt több mint ezer évtől kezdődően egészen az időszámításunk szerinti 1883-ig a kender, vagyis a marihuána volt bolygónk legelterjedtebb mezőgazdasági növénye. A feldolgozása a legfontosabb iparág volt,, számos ágazattal. A kenderből sokezer terméket állítottak elő: a Földön termelt rostok, textilek, lámpaolaj, papír, tömjén és gyógyszerek döntő többsége ebből a növényből származott... 

Hirdetés

Hirdetés

Emellett fontos, hogy az emberi és állati fogyasztásra szánt étolajoknak és fehérjéknek elsődleges forrása volt. Abban is egyetért gyakorlatilag mindenki, hogy a marihuánát szinte mindem vallás és kultusz is felhasználta, a mintegy hétféle, leginkább elterjedt hangulat-, elme-, vagy fájdalombefolyásoló szerként, pszichotropikus, vagy pszichedelikus (bizonyos elmeállapotokat létrehozó vagy kitágító) szentség egyikeként.

 

Az egyik oka, hogy ma illegális a marihuána – a fentiek mellett – az, hogy az 1930-as években a gyapottermesztő farmerek sikeresen lobbiztak a kendertermesztők ellen, mivel konkurenciát láttak bennük.

 

 

Hol legális, hol nem?

 

A legtöbb országban továbbra is illegálisnak számít a marihuána, ám fogyasztását sok helyen dekriminalizálták, vagyis a személyes fogyasztás nem jár különösebb büntetéssel. Ilyen hely Svájc, Spanyolország, Portugália, Belgium, Hollandia, Peru vagy épp Mexikó.

 

Másik megoldás, hogy engedélyezik, de csupán orvosi célokra használható – többek közt Kanadában, Csehországban, Franciaországban, Izraelben és az USA sok államában.

 

Colorado és Washington államok esetében a megoldás a teljes, állam által felügyelt legalizáció volt, melyre a törvényhozókat a témában kiírt népszavazásokon hatalmazták fel 2012-ben. Ide tartozik még Urugay is, ahol 2013 júliusában fogadták el a törvényt, ami teljesen legalizálja majd a fogyasztást, termesztést és árusítást is – ám az egyelőre még nem lépett hatályba.

 

Észak-Korea az egyetlen ország a világon, ahol a marihuánára semmiféle szabályozás nem vonatkozik, még csak drognak sem tartják.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó