Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

Öt év múlva mindenki búcsút inthet az allergiának

Szerző: Korsós Éva, mno.hu – 2014-01-05 09:51:48

Kifejlesztették az allergiás tünetek ellenszerét Finnországban. A vakcina legkorábban öt év múlva kerülhet a patikákba, ha sikeresen végrehajtották az összes kötelező klinikai tesztet.

Az allergének azok az anyagok, amelyek allergiás reakciókat váltanak ki az emberi szervezetből. Egy finn tudóscsoport most azt állítja, megtalálták a népbetegség ellenszerét.

– Meg tudjuk akadályozni az allergén komplexek kialakulását és másfajta antitest-reakciót kialakítani a sejten belül, így az ember képessé válik arra, hogy az immunrendszerét használja az allergének ellen, amelyek étel, pollen, állatok vagy bármi más által jutnak a szervezetébe – mondta Pekka Mattila allergiakutató.

Az új módszer lényege, hogy egy oltás segítségével megváltoztatják az allergén szerkezetét, amely ezután már nem találkozik az Immunoglobulin E nevű antitesttel. A kölcsönhatásuk így elmarad, és nem szabadulnak fel hisztaminok a fehérvérsejtekből. A hisztaminok felelnek ugyanis az orrviszketésért, orrfolyásért, csalánkiütésért és a többi allergiás tünetért.

– Biztonságos a vakcina használata. Szerintem népszerű lenne a nehezen kezelhető allergiáktól szenvedők körében – tette hozzá Tiina Miettinen vegyész.

A betegség csak Európában több mint nyolcvanmillió embert érint, és ők még egy darabig nem lélegezhetnek fel: bár a termék klinikai tesztjei már az idén elkezdődnek, az érvényes gyógyszerprotokoll értelmében a szer legkorábban öt év múlva kerülhet patikai forgalomba.


Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó