Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

Ön is büszke a magyar feltalálókra?

Szerző: Gábor János, forrás: Wikipedia – 2014-09-04 10:58:35

1940-ben ezen a napon jelentették be, hogy sikeres kísérlet segíti a színes televízió fejlesztését. A feltaláló: Goldmark Károly.

Előzmények

1939. Goldmark Károly a CBS mérnökeként létrehozott egy olyan elektro-mechanikus rendszert, amelyben a kamerában és a vevőkészülékekben a katód sugárcső előtt vörös, zöld és kék szűrő forgott, szinkronban. Goldmark (a képen szemüvegben) a Szövetségi Kommunikációs Bizottságnak (FCC) 1940. augusztus 4-én mutatta be találmányát. A sajtó viszont e napon, szeptember 4-én ismerhette meg.

Mások is próbálkoztak

A korai 20-években többek között John Logie Baird (GB) mechanikus televíziójával kísérleteztek: 1928. július 3-án ő hozta létre a világ első színes jelátvitelét.

1929. júliusában a Bell Laboratories is bemutatta a saját rendszerét.

1938. február 4-én szintén Baird névéhez fűződik a világ első televíziós közvetítése: mechanikus úton letapogatva 120 soros jelet vitt át a Crystal Palace-ból a Dominion Theatre vetítővásznára.

Tihanyi Kálmán (alább a korabeli tudósításon) találmánya (a teljesen elektronikus, töltéstároló típusú televíziós rendszer) ugyancsak hozzájárult a rendszer elkészítéséhez. Ő is a mechanikus tévén dolgozott, és neki köszönhetően szolgáltatott rendszeres műsort a BBC, 1936 és 1939 között. Ezt szakította félbe a II. világháború, és a rendszeres adások csak utána kezdődtek.

Legenda: a BBC a II. világháború kitörésekor félbeszakította adását, amelyen épp’ egy Mickey egér rajzfilm ment. Az epizód vetítését hat évvel később ugyanonnan folytatták.

1950-ben már 6 000 000 készülék volt az USA-ban. A drága készülékek és a kevés színes műsor viszont akadályozta a tévé gyors elterjedését. A késői 60-as években már nagyobb számban értékesítették, és a 70-es évekre vált általánossá.

Érdekesség:
1966-ban már volt hordozható tévé (a GE Porta Color gyártotta), amelynek kijelzője kb. akkora volt, mint a mai tableteké: a 10 hüvelykes készülékért 200-270 dollárt kértek a boltokban:

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Ezt olvastad már?

Újabb fotók a tankokról!


Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó