Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

Okosabb, tanulékony robotok jönnek! VIDEÓ!

Szerző: Gábor János, – 2010-06-28 12:15:04

A robotok fontosak, de buták - hangzott az eddigi ítélet, hamarosan azonban beköszönhet az okos robotok időszaka. A Die Welt című lap szakértőkre hivatkozva már azt sem tartotta kizártnak, hogy a "gépemberek" a szellemi képességek terén feltalálóikat is kiüthetik majd a nyeregből. A robotok beskatulyázása mostanáig azon alapult, hogy azok valójában sztereotip módon egy merev szoftver utasításait követik. A robotika immár évtizedes hagyományai ellenére a szakértőknek még nem sikerült olyan robotot kifejleszteniük, amely viselkedési repertoárja, illetve képességei tekintetében akárcsak megközelítette volna a biológiai elődök tulajdonságait.



Képesek ugyan bizonyos mozgási folyamatok végrehajtására, mindezt azonban meglehetősem rugalmatlanul teszik. És még hogyha felnőtt vagy gyermek, netán kutya vagy majom formáját öltik is, a tanulási képesség vagy viselkedési mechanizmusok terén meg sem közelítik őket.

De sokaknak már ez is elég hátborzongató:


A német újság értesülése szerint egy nemzetközi szakértői csoport - amely európai, köztük német, továbbá japán, izraeli és amerikai tudósokból, valamint kutatókból áll - egy közös projekt keretében ennek a "szellemi elmaradottságnak" akar véget vetni. A brémai Jacobs Egyetem közreműködésével a szakértők a jövőben olyan robotokat akarnak kifejleszteni, amelyek nemcsak a mozgási, hanem fejlődési, illetve tanulási képességek terén is utolérik az embereket, illetve az állatokat. Eszerint nem robot módjára, hanem teljesen természetesen, minden szögletesség nélkül mozognának, és tanulási képességük, a környezethez való alkalmazkodásuk fejleszthető.

A szakértői csoport munkájában nemcsak számítógépes, illetve komputertechnika más ágazatival foglalkozó tudósok vesznek részt, hanem az úgynevezett gépi tanulás vagy épp a magatartás-pszichológia szakemberei is. A tervek között szerepel, hogy az eddigi robotoktól eltérően újgenerációs társaikat puha és rugalmas végtagokkal, sőt erős "izmokkal" szerelik fel. A többi egyelőre még a jövő zenéje, de a szakértők ígérik: közeledik az akár kifejlesztőjével is rivalizálni képes, okos robotok időszaka.

(MTI)

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Ezt olvastad már?

PÓTOLJUK A RETROFESZTIVÁLT!!!


Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó