Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

Nem Marconi és nem is Tesla találmánya a rádió!

Szerző: Gábor János, a Wikipedia nyomán – 2014-06-02 10:46:54

1896-ban, Guglielmo Marconi fizikus e napon szabadalmaztatta a rádiót. Vagy: valaki más mégis csak gyorsabb volt?

Elvitathatatlan, hogy Marconi megvalósította az első transzatlanti rádió-összeköttetést - munkáját a haditengerészet is támogatta. A Titanic rádiósai pedig a Marconi társaság alkalmazásában voltak, nem a hajótársaságéban.

Tény viszont, hogy Marconi (fenti kép) Nikola Tesla asszisztense volt Amerikában, ahol láthatta kutatásait és annak eredményeit, majd ezek után, 1901-ben sikeresen bemutatta a rádióhullámok vezeték nélküli sugárzását. A rádió feltalálásáért 1909-ben fizikai Nobel-díjat kapott. Tesla beperelte, azzal a váddal, hogy Marconi ellopta a találmányát. A tárgyalások többször megszakadtak és elhúzódtak, végül 1943-ban (Tesla 1943. január 7-én bekövetkezett halála után) Az Amerikai Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága hivatalosan is Teslának tulajdonította a rádió feltalálását.

A jelentés alapján Tesla a maga szabadalmát már 1896-ban (tehát 4 évvel Marconi előtt) bemutatta. Továbbá a rádió más feltalálók eredményeit is tartalmazza. Marconitól ezért megvonták a rádió feltalálásának elsőségét. Említésre méltó még, hogy Alekszandr Popov nyilvánosan is bemutatta a vezeték nélküli adatátvitelt, még 1895. május 7-én.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó