Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

Napi Jubileum: kamu a 18. századi sakkozógép

Szerző: Gábor János, – 2014-01-23 15:55:00

1734-ben, született Kempelen Farkas tudós, feltaláló, akinek leghíresebb találmánya a sakkozógép. Az 1769-ben készített tárgy a „Török” néven vált híressé, de nem volt több ügyes szemfényvesztésnél, mivel a gépben elrejtettek egy embert is, aki a közönség számára nem volt látható. Ő rafináltan elhelyezett tükrök és rések segítségével tologatta a bábúkat – a gép belsejéből tájékozódva.

Kempelennek voltak komolyan vehető eredményei is:

Tevékenykedett még ötvösként, költőként, íróként, és építészként (a budai vár egyes részeit például ő építette újjá; megtervezte a Várszínházat, a pozsonyi vár vízvezetékrendszerét, mi több, a schönbrunni szökőkutakat is). Emellett nyomdai szedőládát, nyomtatógépet, sőt, gőzgépet és dunai vízátemelő szivattyúkat is készített.

1772-ben megalkotta írógépét egy vak, bécsi zongoraművésznőnek, Paradis Teréznek, később pedig épített egy mozgatható betegágyat a himlőben megbetegedett Mária Teréziának. E sokoldalú feltaláló egyébként szegényen halt meg, ugyanis – mily’ meglepő – kinyírta a politika: I. Ferenc megszüntette támogatását, a valószínűsített jakobinus kapcsolatai miatt.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Ezt olvastad már?

Letartóztatták Justin Biebert


Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó