Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

Muhammad Ali 56 éve nyerte első profi meccsét

Szerző: Lukács Kata, mult-kor.hu/24.hu – 2016-10-29 13:40:35

1960-ban, Muhammad Ali megnyerte első profi bokszmeccsét. Muhammad Ali olimpiai és világbajnok amerikai ökölvívó karrierjét ellopott piros-fehér Schwinn kerékpárja indította el 1954-ben: a 12 éves fiú akkor fogadta meg, hogy saját maga fogja móresre tanítani a tolvajt.

Hirdetés

Hirdetés 

Cassius Clay, az ő rabszolga neve

1964-ben Cassius Clay csatlakozott az Iszlám Nemzete nevű radikális afroamerikai szektához és Muhammad Alira változtatta meg a nevét. Paradoxon: a Clay nevet egy halálbüntetés eltörlését pártoló 19. századiban élt amerikairól kapta.

Ali az 1960-as római olimpián félnehézsúlyban aranyérmes lett. Önéletrajzi könyvében írja, hogy az ötkarikás játékokon szerzett medálját a rasszizmus elleni tiltakozásul az Ohio folyóba vetette. Legendás lett a sztori, de kár, hogy nem igaz. Amerikában évtizedekig arról pletykáltak, hogy miután Ali hazatért az 1960-as olimpiáról, nem szolgálták ki egy Louisville-i étteremben, és dühében a folyóba dobta a medálját. Ali később beismerte, hogy egyszerűen elvesztette az aranyat, amiből 1996-ban másolatot kapott a NOB-tól.

Mikor 1967-ben, a vietnami háború idején behívót kapott, Ali vallási okokra hivatkozva megtagadta a katonai szolgálatot. Az ökölvívót megfosztották címeitől, letartóztatták, ötéves börtönbüntetésre és tízezer dolláros pénzbüntetésre ítélték. A Legfelsőbb Bíróság csak 1970-ben adta vissza sportolói engedélyét.

Bokszoló, táncos, énekes is egyben

Miután 1964-ben világbajnok lett, még Cassius Clay néven kiadott egy albumot I am the greatest, azaz Én vagyok a legnagyobb címmel.

A Sonny Liston elleni világbajnoki címmérkőzés megnyeréséért Ali 630 ezer dollárt kapott, míg a szorítóban viselt kesztyűjét 50 évvel később egy névtelen licitáló 836 ezer dollárért vette meg.

2002-ben Muhammad Ali megkapta saját csillagját Hollywoodban, de nem a híres Walk of Fame utcaszakaszon. Kérésére a Kodak Színház (ma már Dolby Színház) falán helyezték el a kitüntetését, ott ahol az Oscar-díjátadókat is lebonyolítják. Ali nem akarta, hogy a nevét letapossák.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó