Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

Miért szakadt be a gát?

Szerző: Vörös István, – 2010-10-18 08:37:51

A Károly Róbert Főiskola szakértői szerint az átnedvesedett északi töltésfal miatt történhetett a katasztrófa.

Valószínűleg azért szakadt be az ajkai vörösiszaptároló gátja, mert az északi töltésfal átnedvesedett és megsüllyedt – mondta dr. Bíró Tibor, a Károly Róbert Főiskola (KRF) dékánja, miután kielemezték a levegőben speciális hőkamerákkal és lézerekkel készült felvételeket.



A gyöngyösi intézmény szakértői újabb felmérő repüléseket hajtottak végre a másik két hazai, almásfüzitői és mosonmagyaróvári timföldgyárak mellett található zagytározók felett. A dékán hozzátette: erre elővigyázatosságból volt szükség. Rögzítették a két tározó töltéseinek jelenlegi állapotát, így egy újabb felmérés esetén már az egészen kis elmozdulások is láthatóvá válnak.

– Az ajkai katasztrófa is arra figyelmeztetett, hogy a környezetre kockázatos anyagokat tartalmazó tározókat folyamatosan figyelni kell. Ha félévente elvégezzük a légi megfigyeléseket, akkor elkerülhető a baj – hangsúlyozta dr. Bíró Tibor.
A katasztrófavédelem kérésére már nem csak a vörösiszapos, hanem az ország minden zagytározójának állapotát is felülvizsgálják a környezetevédelmi és vízügyi szakemberek. Így sorra kerül majd a Lőrinciben lévő is, ahol a meddőket más káros hulladékokkal „komposztálják”. Az eredmények függvényében akár ezekről is gyűjthet majd a levegőből adatokat a KRF.

(baon.hu)

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó