Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

Megtalálták a fekete halál temetőjét

Szerző: Vörös István, – 2013-04-04 09:06:38

A Fekete Halál temetkezési helyére leltek Angliában, egy projektet tehet tönkre...




Londonban óriási építkezés alatt áll a egy jövőbeli vasúthálózat, melynek munkálatai jelentősen elhúzódhatnak egy középkori sír miatt.


Régóta köztudomású volt, hogy Londonban a Fekete Halál idején volt egy jelentőségteljes temetkezési terület, de a szakértők csak annyit tudtak róla, hogy megközelítőleg a külvárosban lehet. Az építkezési munkálatok során most viszont 5,5 méter mélyen megtalálták a terület sírhelyeit a Charterhouse térnél. A fellelt tizenhárom holttest mellett olyan fazekas termékeket is találtak, melyek a XIV. századra datálódnak.


A tudósok szerint az itt nyugvó egykori londoniak a pestis áldozatai lehetnek, igaz, megerősíteni a feltevést csak az alaposabb vizsgálatok után tudják, amelyhez az elhunytak koponyáiból már levették a szükséges DNA-mintákat.


A tér a XIV. században London városfalain kívül feküdt, ekkor még “Senki földje” néven volt elhíresült, de 1658-ban elvesztette ezt a jelzőt, beépültsége miatt.


Ha a holttestek valóban az Európában óriási pusztítást végző járvány áldozatai, a felfedezés már csak azért is lehet kiemelkedően fontos, mivel az időszak még a kitörés nagyon korai érájára tehetők, mielőtt elindult volna a totális pusztítás útján.


Az archeológusok a területen most további ásatásokat is kívánnak végezni, bízva további leletek és akár korábbi időszakok nyomainak felfedezésében.


A nagy londoni projekt célja egy 118 kilométeres high-speed vasúti útvonal kiépítése London belül, mely majd 37 állomást érint. Az eredeti tervek szerint a megnyitás 2018-ra tehető, de a felfedezés miatt akár nagyobb csúszás is várható, főleg, hogy nem ez az első régészeti felfedezés az építkezésen belül – a Liverpool utcai megállónál, ahol a bronzkorban fontos kereskedelmi út feküdt, például nyilakat és az eddigi legnagyobb Angliába talált borostyánkőt lelték fel.

(mosaiconline.hu)

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó