Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

Meglett a világ legértékesebb tengeri kincse! VIDEÓ!

Szerző: Gábor János, – 2011-09-27 15:02:26

Ha a nácik ezt tudták volna...

Az Odyssey Marine Exploration felfedezőcsapata a minap megtalált egy, a nácik által 1941-ben elsüllyesztett brit kereskedőhajót, a Gairsoppát, amely nem kevesebb, mint 7 millió uncia (közel 200 tonna!) ezüstöt szállított! A hajó egy civil flotta tagjaként indult útnak Sierra Leonéból Angliába, de üzemanyaghiány miatt levált a bolyról, és Liverpool helyett Írország felé vette az irányt - vesztére. A magányos hajó könnyű célponttá vált, és 14 órával azután, hogy egy náci kémrepülő felfedezte, az írországi Galway-öböltől mintegy 480 km-re eltűnt. Mint kiderült, a Korvettenkapitän Ernst Mengersen kapitány irányítása alatt álló náci tengeralattjáró süllyesztette el, és mintegy 70 évre hullámsírba temette.

A British Múzeum dokumentációjából - így nézett ki a Gairsoppa:


Az U-boat 14 torpedóval és 26 aknával felszerelve támadta meg a Gairsoppát, és esélyt sem adott neki: 20 perc alatt tönkre lőtte, aztán a süllyedőfélben lévő hajó menekülő legénységét a felszínre emelkedve, géppuskákkal végezte ki. 90 ember halt meg. Filmbe illő fordulat viszont, hogy a katasztrófát a másodparancsnok, R.H. Ayres egyedüliként túlélte, és 13 napnyi hánykolódás után, mentőcsónakkal érte el a brit partokat. A tengerésztiszt csodaszámba menő megmenekülése során kimentette még két társát, ám ők belehaltak sérüléseikbe. Ayres megkapta a Brit Birodalomért Érdemkeresztet, és 1992-ig élt.

Az első felvételek a roncsról:


Az események után 70 évvel az Odyssey kincsvadászai 4700 méter mélyen leltek rá a Gairsoppa eddig érintetlen roncsaira, és a társaság vezető régészével, Neil Cunningham Dobsonnal az élen (akinek édesapja a fentebb írt brit flotta egyik hajóján szolgált) jövőre megkezdik a mai árfolyamon 203 millió dollárt érő ezüstrakomány mentését. A kincsvadászat jó biznisz: a kitermelés a mélység miatt nyilván költséges, de az Odyssey a teljes haszon 80°%-át zsebre vághatja. A többi a brit államkasszát gazdagítja. A Gairsoppa fedélzete rejti a valaha felfedezett legértékesebb tengeri kincset...

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó