Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

Már hetedszer szabadulhatna Lennon gyilkosa

Szerző: Gábor János, – 2012-08-21 10:59:08

Hetedszer is kérvényt adott be feltételes szabadlábra helyezését kérve Mark Chapman, John Lennon gyilkosa. A kegyelmi tanács a héten hallgatja meg az 57 éves férfit.

Chapman 1980. december 8-án lőtte le John Lennont New York-i apartmanja előtt. Lennon és felesége éppen limuzinjukból szálltak ki, amikor Chapman öt lövést adott le a neki háttal álló Lennonra. Az egykori Beatle-t négy golyó találta el, a helyszínen belehalt sérüléseibe. Chapman a gyilkosság után egy padon ülve, J.D. Salinger Zabhegyezőjét olvasva várta meg a rendőrség érkezését. Tettét azzal indokolta, hogy híres akart lenni.



A bíróság életfogytig terjedő börtönbüntetésre ítélte. A New York-i törvények szerint bármely rab, aki életfogytig tartó börtönbüntetést kap, kegyelmi kérvényt nyújthat be az első 20 év letöltése után. Ezzel élt is Chapman 2000-ben, de elutasították a kérvényét. Az indoklás szerint bűne túlságosan súlyos ahhoz, hogy 20 év börtön után szabadon engedjék, és érveltek azzal is, hogy Lennon nem csak egy nemzetközileg elismert művész volt, hanem férj és két fiatal gyermek apja.

Az elutasítás után két évnek kell eltelnie, hogy a rab újra kérvényezhesse a szabad lábra helyezését. Champan ezzel élt is, a mostani a hetedik próbálkozása, korábbi indoklások szerint "közbiztonsági és közjóléti megfontolások miatt" kell rács mögött maradnia.

A merénylő - 2012-ben:



Chapman magánzárkában töltötte az elmúlt több mint 31 évet, mert félő volt, hogy megölik. Ez is az egyik oka volt a visszautasításnak. Az első kérvényt vizsgáló bizottság tagjai ugyanis nem voltak biztosak benne, hogy Chapman sikeresen visszailleszkedne a társadalomba, mivel nem tudott részt venni az különböző csoportos foglalkozásokon, amelyek az agresszív hajlamok csillapítását, illetve a későbbi könnyebb szocializációt voltak hivatottak elősegíteni.

Lennon gyilkosa megbánta, amit tett, mint mondta, azt hitte, hogy ha megöli az énekest, akkor lesz valaki, de ehelyett csak egy senkiházi gyilkos lett. Szerinte Lennon is biztosan megbocsátott volna már neki ennyi idő után. Ez azonban kevéssé hatott meg az énekes özvegyét, Yoko Onót, aki korábban azt kérte, hogy semmiképpen ne szabadulhasson Chapman.

Chapmannal annyi történt a közelmúltban, hogy idén tavasszal elszállították az Attica nevű börtönből a Wende-ben, ami húsz mérföldre fekszik Buffalótól. Az átszállítás okát a hatóságok nem hozták nyilvánosságra.

Index.hu
A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó