Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

Ma van a Nutella világnapja

Szerző: Osvárt Judit, hvg.hu / instyle.hu – 2018-02-05 16:49:10

A világ egyik legellenállhatatlanabb édességének világnapját (World Nutella Day) egy Sarah Rosso nevű amerikai blogger találta ki és védette le, ám később, 2015-ben átruházta a szabadalmi jogokat a gyártóra, a Ferrero cégre. A földkerekség legfinomabb nyalánksága immár több, mint fél évszázada teszi boldoggá az édesszájúakat.

Hirdetés

Hirdetés


A Nutella őse a Pasta Gianduja nevű mogyorós krém volt, amelyet Pietro Ferrero, egy pékség és cukrászüzlet tulajdonosa kevert ki 1946-ban Olaszország mogyorótermesztéséről ismert vidékén, Piemont régióban, ezen belül is Alba városában. a háború után még sokáig hiánycikknek számító kakaót próbálta meg kiváltani a sokkal olcsóbb, őrölt mogyoróval a süteményeiben, A krémet Pasta Gianduja-nak nevezte el.

1951-ben feljavította a pasztát, krémesebbé tette azt, és az új édesség már Supercrema néven került piacra. A krém 1963-ban nyerte el a ma ismert változatát, Ferrero fia, a néhány éve elhunyt Michele Ferrero módosította a termék összetételét, és ismét átkeresztelte azt: az első Nutella-üveg 1964-ben hagyta el az albai gyárat. Olaszország leggazdagabb embere volt.
A 60-as évek óta a Nutella már tényleg meghódította az egész világot, többek között Csehországban, Brazíliában és Mexikóban is gyártják, 2015-ös adatok szerint évi 350 ezer tonnát készítenek belőle. Több, mint 160 országban vásárolhatsz Nutellát.

A Nutella gyártója a világ legnagyobb mogyorófelvásárlója: az összes termés mintegy 25%-át ők használják fel (persze nemcsak a Nutellához: nekik köszönhetjük többek között a Ferrero Rocher-t és a Hanutát is). Ez 100.000 tonna mogyorót jelent évente. Minden évben mintegy 350.000 tonna Nutella készül.

A világon 2,5 másodpercenként vesz valaki Nutellát. Igen, ez naponta 35.000 üveg. Az egy év alatt gyártott Nutellás üvegekkel 1,4-szer körbeérnénk a Földet. Az egy év alatt felvásárolt Nutellás üvegekkel 22.000 Big Bent vagy 8 Kínai Nagy Falat tudnánk felépíteni.

Néhány évvel ezelőtt a mogyorókrémes finomság 50. születésnapja alkalomból az olasz posta bélyeget is kiadott a tiszteletére.


A Nutella világnapja alkalmából érdemes egy jól meg kent nutellás kenyérrel ünnepelni, esetleg különleges nutellás recepteket posztolni a #WorldNutellaDay hashtag alatt.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Ezt olvastad már?

Korona Krónika 2018/02


Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó