Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

Ma ünnepli 71. szülinapját Szörényi Levente

Szerző: Lukács Kata, index.hu – 2016-04-26 15:40:56

Boldog Szülinapot a 71 éves Szörényi Leventének!

A Mediterrán, a Balassa, a Bajtala, az Illés, a KITT-egylet és a Fonográf zenekarok egykori tagja. Több tucat sikeralbum és színpadi darab szerzője, előadója. Jelentős részt vállalt a magyar beatzene megteremtésében. Illés Lajossal és a Tolcsvay fivérek zenekarával együtt, nevéhez fűződik a Kárpát-medence népzenéjének és a modern beat / rock zenének a házasítása. Főbb zeneművei: Human Rights (beatoratórium, 1971), Kőműves Kelemen (rockballada,1982) István, a király (rockopera, 1983) Atilla, Isten kardja (rockopera, 1993). Három könyve jelent meg a Betemetett Magyar Múlt című általa alapított könyvsorozatban és tavaly májusban jelent meg a Rohan az idő c. kötete.

hirdetés

hirdetés 

Az Illés-rajongók bizonyára kívülről fújják a legendás szerzőpáros nagy egymásra találását, hiszen az Illés-koncertek visszatérő anekdotái ezek. Kezdetben Bródy utálta Szörényit, mert beugró zenészként mindig elszaggatta a gitárhúrjait, az 1965-ös, nógrádverőcei KISZ-táborban viszont már teljesen egyetértettek abban, hogy magyar nyelvű beatzenét kellene játszaniuk a sok Beatles-, Kinks- és Animals-feldolgozás helyett. Az a sztori viszont már a Rohan az időben olvasható először, hogy Szörényi és Bródy nem a tábori szállásuk tetején írták a legjobb Illés-slágereket, hanem a ház mellett, orrfacsaró bűzben:

 „Kristálytisztán emlékszem arra, ahogy a barakkunk végében ülök a lépcsőn, nézem a naplementét, a hátam mögül folyamatosan ömlik a bűz – ott a vécé –, de a szarszag sem zavar, mert kezemben a gitár, és teljes átszellemültségben játszom”

1965-re az Illés együttes szabályosan berobbant a hazai popéletbe. A '66-os Táncdalfesztivál közönségkedvencei lettek.

 Anyagilag sem jártak rosszul:

23 évesen a létező szocializmusban kirívóan jómódúnak számított Szörényi Levente így emlékezett vissza az első, 1968-as autóvásárlására:

"Konkrétan belenyúltam a zenekari zakóm zsebébe, ahova a gázsikat dugdostam a fellépések után. Nagyjából ott is volt a pénz. Egy nyugati kocsi, egy használt Opel Kadett ára! 110 ezer forintba került."

A zenész legenda mindemellett szívesen tölti szabadidejét borászattal sőt még régészettel is foglalkozik.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó