Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

Ma lenne 91 éves Tony Curtis színész

Szerző: Lukács Kata, delina.hu – 2016-06-03 10:40:57

Tony Curtis egy zseniális színész volt, aki ráadásul magyar származású, így még nagyobb kalapot emelhetünk az emlékére. 1925. Június 25.-én született. A bronxi magyar–zsidó férfi a nyomasztó gyermekkora után Hollywood hercegeként pávázott. Barátja volt John F. Kennedynek, Frank Sinatrának, Cary Grantnek, gyengéd viszonyt ápolt Marylin Monroe-val, Elvis Presley róla mintázta az ikonikus hajviseletét. Élete során elérte a Golden Globe díjat, volt producer, volt író, tartották szex szimbólumnak, jelölték Oscar díjra, szerepelt 130 alkotásban.

Hirdetés 

Hirdetés 

A családja Mátészalkáról telepedett ki az USA-ba, ahol ő is született, az eredeti neve pedig Bernard Schwarz. A magyar mellett zsidó származású is, viszont mindig is büszke volt erre. Miután szerepelt a Van, aki forrón szereti világsikerben Marilyn Monroe és Jack Lemmon oldalán, mindenki világsztárnak tekintette. Remek humora volt, így több vígjátékban is láthatta, viszont egyéb szerepekben is nagyot alkotott, így színészlegendaként vonult be a filmtörténelembe.

Szerepelt még a CSI helyszínelők című krími sorozatban is, mégpedig nem is akárhogyan. A széria 5 évadjának az utolsó dupla epizódját ugyanis Quentin Tarantino rendezte, aki Tony Curtisnek is szánt egy rövid, viszont nem akármilyen szerepet. Saját magát alakította.

Visszatért hazánkba, mégpedig 1985-ben először. Ekkor ugyanis Mátészalkára utazott, a családi házhoz, a Kossuth utcába. A helyiek viszont nem akármilyen fogadtatásban részesíttették, ugyanis lovas hintón vitték körbe a városon és természetesen megkínálták töltött káposztával és szatmári pálinkával. A bőséges terített asztal mellett pedig cigányzenészek húzták a legjobb tudásuk szerint a magyar és cigánynótákat. A helyi szóbeszéd szerint pedig egy kicsit becsiccsentve azt dicsekedte, hogy annak idején ő tanította Marilyn Monroe-t csókolózni és valami olyasmit mondott, hogy ő már annyi nőt megcsókolt az életében, hogy az egész világon nincsen annyi magyar.

(Tony Curtis Mátészalkán)

Az egyik legnagyobb dohányzásellenes volt a maga korában ('50-es és '60-as években)!

Ezzel kapcsolatban pedig van is egy-két remek sztori. Például Roger Moore az ő segítségével szokott le a dohányzásról. 1971-72-ben vele szerepelt a Minden lében két kanál című sorozatban, ahol zseniálisak voltak. Hasonlóan sokat köszönhet neki a cigivel kapcsolatban Michael Caine is.

A világ egyik legnagyobb nőfaló élő legendájaként tartották számon, mindamellett, hogy mindenki szemében elismert színész volt.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó