Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

Ma lenne 73 éves Jockey Ewing szinkronhangja

Szerző: Lukács Kata, index.hu/wikipedia.org – 2016-02-09 10:40:28

Ma ünnepelné 73. születésnapját Kránitz Lajos Jászai Mari-díjas magyar színész. A Magyar Televízió nézői leginkább a Dallas sorozatból ismerhetik a nevét, amelyben Jockey-nak kölcsönözte hangját hosszú éveken keresztül. 

Hirdetés 

Hirdetés 

 

Színészi tanulmányait 1962–1966 között végezte a Színház- és Filmművészeti Főiskolán.

Diplomája megszerzése után először Szolnokon a Szigligeti Színháznál helyezkedett el, az 1970-es évadot a Veszprémi Petőfi Színháznál töltötte. Ezt követően a budapesti József Attila Színház, majd 1985-től haláláig a Népszínház művésze volt. 1984-ben addigi teljesítményéért Jászai Mari-díjjal jutalmazták. Főbb színházi szerepei: Makra Ferkó Kertész Ákos Makra című regényéből készült darabban, John Proctor megformálása Miller Salemi boszorkányok című drámájában, Lennie alakja Steinbeck Egerek és emberek című alkotásának adaptációjában és az Öreg Moor szerepe Schiller Haramiákjában. Számtalan magyar filmben is szerepelt, így a Kincskereső kisködmönben (1972), Az erődben (1978), a Szívzűrben (1981), az Álombrigádban (1983), valamit a Hanyatt-homlok (1983) című alkotásban.

A Magyar Televízió nézői leginkább a Dallas sorozatból ismerhetik Kránitz Lajos nevét, amelyben Jockey-nak kölcsönözte hangját hosszú éveken keresztül. Dallas mellett Larry Hagman állandó magyar hangja is volt, de kitűnően magyarított marcona gengsztereket (Kutyaszorítóban, Ponyvaregény) is. Ő volt a Szomszédokban Taki bácsi taxis haverja, a „Sofőr”. Számos filmben szerepelt, és rendszeres, közismert és közkedvelt szinkronszínész volt, a Halálos fegyver Roger Murtaugh-ja (Danny Glover), és a Star Wars trilógia Darth Vaderje. 2005. augusztus 1-jén hunyt el szívinfarktusban.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó