Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

Ma lenne 71 éves a reggae atyja Bob Marley

Szerző: Lukács Kata, dancehall.hu – 2016-02-06 13:40:46

Ma lenne 71 éves Robert Nesta Marley, ismertebb nevén Bob Marley, akinek köszönhetően a reggae nemzetközileg vált ismertté. Érdemei vitathatatlanok. A legnagyobb legenda a reggae történetében.

Hirdetés

Hirdetés 

Életrajzát sokan kívülről fújják. Nem is csoda, hisz számtalan ember általa ismerte meg a jamaicai zenét, a reggae-t. Így nem csoda, hogy az ő születésének napját a Földön minden raggae rajongó tudja. Zenei pályafutása mellett, vagy azzal együtt emberjogi aktivistaként kiállt az alapvető jogokért, valamint a Rastafari Vallás / Mozgalom is nagyrészt neki köszönhetően szerzett több és több követőt minden lakott kontinensen.

Ha az egész életútján végig mennénk, lemenne a nap, úgyhogy csak az érdekesebb szemelvényeket ragadom ki:

1974-ben, az új tagokkal létrehozta a Bob Marley and the Walierst. Népszerűségük a tetőfokra emelkedett, sorban adták ki az albumokat. Még ebben az évben a No Woman No Cry című számmal a Wailers eljutott odáig, hogy önállóan, más sztárok közreműködése nélkül alkosson világslágert, az 1976. évi Rastaman Vibration album pedig már négy hetet töltött az Egyesült Államokban a Billboard Top 100 listáján.

Egyre növekvő ismertségük okán az előadó a jamaicai közéletben is jelentős szerepet vállalt be, ami viszont szörnyű előzményekkel járt : 1976 decemberében fellépést vállalt a szigetország miniszterelnöke által szervezett „Smile Jamaica” nevet viselő koncerten, néhány nappal korábban azonban ismeretlen fegyveresek betörtek Marley otthonába, és feleségével együtt megsebesítették őt. A művészt megviselte a merényletkísérlet, és annak okán egy időre „önkéntes száműzetésbe” vonult Angliába, ahol később két lemezt is kiadott - az Exodust és a Kayát, olyan slágerekkel, mint a Sun is Shining, vagy az Is This Love .

1978-ban az ENSZ-től Béke Medált kapott a Harmadik Világ országainak segítéséért. Jelenleg ő az egyetlen ember, aki ezt a medált megkapta.

Halála után számtalan posztumusz elismerést kapott. 1994-ben beválasztották a Rock and Roll Hírességek Csarnokába. 2001-ben kapott egy csillagot a Hollywood-i hírességek sétányán!

Bob Marley-t és zenéjét sokan utolérhetetlennek tartják. Megmagyarázhatatlan módón olyan energia érződik számaiban, ami milliók számára teszi őt a legnagyobbá, vagy még talán annál is többé…

A Fobes magazin tavaly összeállította a haláluk után legtöbbet kereső hírességek listáját, köztük Bob Marley a 4. 21 millió dollárjával.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó