Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

Ma lenne 45 éves Tupac rapper

Szerző: Lukács Kata, starity.hu / wikipedia.org – 2016-06-16 10:40:39

1971-ben született Tupac Amaru Shakur  művésznevén 2Pac és Makaveli amerikai rapper és színész. Nevét II. Tupac Amaru (neve fénylő kígyót jelent) inka nemes után kapta, akinek vezetésével felkelés tört ki 1780-ban Peruban, a spanyol gyarmati uralom ellen.

Hirdetés 

Hirdetés 

Színészetet, költészetet, dzsesszt és balettot tanult. Szerepelt Shakespeare-darabokban, és az Egérkirályt alakította a Diótörőben. Sok rapversenyen indult, melynek nagyját megnyerték.

Shakur profi előadói karrierje az 1990-es évek elején indult meg, a Same Songgal debütált, majd Szerepet kapott az Eszelős szívatás című vígjátékban, melyhez a betétdalt is ők játszották. Legtöbb dalszövege az erőszakkal teli gyermekkoráról, a gettó nehézségeiről, a rasszizmusról, társadalmi problémákról vagy éppen más rapperekkel való nézeteltéréseiről szól.

All Eyez on Me címmel jelent meg negyedik stúdiólemeze, az albumra hivatkoztak már úgy is, mint az ’90-es évek hip-hopjának megkoronázása, ez 2Pac egyik legjobb lemeze, amit elkészített. Az albumon két Billboard Hot 100-as listán első helyet szerző kislemez is van, a "How Do U Want It" és a "California Love". Az album megnyerte, az ’97-es Soul Train R&B/Soul or Rap Album of the Year Awardot. Shakur emellett még megnyerte a "Kedvenc rap/hip-hop előadó" kategóriát, az Amerikai Zenei Díjátadón.

Tupac Shakur éppen koncertezni indult egy helyi szórakozóhelyre. A golyóálló mellény rendszerint mindig rajta volt, de most kivételesen nem vette fel. Testőre mondta neki, hogy viselje, de ő ellenkezett. A koncertre indulva még vitába keveredett a Crip's banda egyik tagjával, és talán ez okozta vesztét. Amikor már éppen a koncerthelyen voltak, autójuk mellé odagurult egy fehér autó, tüzet nyitottak belőle Tupacra, majd az autó gyorsan el is tűnt. Tupac-ot azonnal kórházba szállították. Körülbelül három napig volt mesterséges kómában, de többet nem kelt fel, '96. szeptember 13-án, Tupac Shakur gyilkosa Orlando Anderson.

Halála után nemzetközi mártírrá vált, mint Bob Marley, vagy Che Guevara. Emlékművek sora áll Bronxban és Spanyolországban, hatására bandannát vagyis kendőt viselő fiatal bandák jelentek meg Dél-Afrikában.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó