Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

Ma lenne 33 éves Amy Winehouse

Szerző: Lukács Kata, femina.hu – 2016-09-14 10:41:41

Amy Winehouse énekesnő ma lenne 33 éves. Lemezei mintegy 15 millió példányban fogytak el világszerte, tragikusan fiatalon bekövetkezett halála ellenére pedig az egyik legismertebb és legtehetségesebb előadója volt nemzedékének, aki nemcsak zenéjével, de frizurájával és sminkjével is trendet teremtett.

Hirdetés 

Hirdetés 

Amy Winehouse énekesnő 1983-ban született egy jazz-rajongó zsidó családba. Apja gyerekkorában gyakran énekelte Frank Sinatra dalait, ami nagy hatással volt rá. Tehetségére nagyanyja figyelt fel, aki azt tanácsolta a szülőknek, hogy írassák Amyt zeneiskolába. 10 évesen R'n'B bandát alapított, Sweet n Soul néven.

Először bátyja gitárján tanult, első saját darabját 13 éves korában kapta meg, 14 évesen pedig már saját dalokat írt.

Első demófelvételeit akkori barátja, a soul énekes Tyler James küldte el egy tehetségkutató ügynöknek. Ennek a szalagnak köszönhette, hogy később szerződést kötött vele a Universal.

Első önálló albuma Frank címmel 2003-ban jelent meg, amely többnyire pozitív kritikákat kapott.

2006-os második albuma, a Back To Black megjelenése után figyeltek fel rá igazán Anglián kívül, és a lemez hatalmas sikert aratott világszerte. 2007 legtöbb példányban eladott albuma lett. Ugyanebben az évben hat kategóriában jelölték Grammy-re, amiből ötöt meg is kapott. Back To Black című korong helyet kapott a Rolling Stone magazin "Mindenidők 500 Legjobb Albuma" elnevezésű listáján.

Amy Winehouse a halála előtti években a bulvársajtó egyik leghírhedtebb figurája volt, súlyos drog- és alkoholfüggősége, valamint botrányos életmódja miatt.

A kudarcba fulladt utolsó fellépés

2011. júniusában tizenkét napos európai turnéba kezdett, melynek első állomása Belgrád volt. Amyre nagyjából 20 000 néző volt kíváncsi, akiknek végül hatalmas csalódást okozott. Részegen lépett ugyanis színpadra, a közönség, miután éneklésre bíztatta a pacsirtát, kifütyülte őt. A botrányt követően lemondták a tervezett show-kat, melyek között a Sziget fesztivált is megtalálható volt.

2011. július 23-án szombat délután a 27 éves Amy Winehouse-t londoni lakásában holtan találták. Eleinte drogtúladagolásra gyanakodtak, ám kiderült, a szervezetében nem volt kábítószer, halálát a többhónapnyi tisztaság után elfogyasztott nagy mennyiségű alkohol okozta.

 Saját stílusa kialakításában nagy szerepet játszott Ronnie Spector haj-és öltözködési szokásai

Édesapja 2011-ben írt alá szerződést a HarperCollinssal egy életrajzi regényhez. A kötet 2012 nyarán jelent meg. A könyv után filmet is készítettek, soha nem látott anyagokat és ritka, archív felvételeket gyűjtött össze Amyről. A dokut a 2013-as Cannes-i Filmfesztiválon mutatták be, de csak 2014-ben jelent meg hivatalosan.

Amy neve felkerült a Club 27 listájára, melyen azon hírességek szerepelnek, akik 27 éves korukban haltak meg (Pl.: Jimi Hendrix, Kurt Cobain vagy Janis Joplin)

Mitch Winehouse létrehozta az Amy Winehouse Alapítványt, mely a kábítószerfüggő fiataloknak gyújt segédkezet 

 

 

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó