Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

Ma lenne 100 éves Gertrude Belle Elion

Szerző: Lukács Kata, kemiaora.hu – 2018-01-23 15:40:44

Gertrude Belle Elion, Nobel-díjas biokémikus, több életmentő gyógyszer felfedezője, litván és lengyel emigráns szülők gyermekeként New York-ban született 1918-ban. A New York-i Egyetemen szerzett diplomát, ám nő lévén nem kapott megfelelő kutatói állást, így középiskolai tanárként kezdett dolgozni. 

Hirdetés 

Hirdetés

 
A biokémikus nő később George H. Hitchings asszisztense lett a Burroughs-Wellcome Gyógyszerészeti Intézetben. Munkájuk során számos betegség ellenszerét és hatékony kezelési módját fedezték fel. A 6-merkaptopurin (Purinethol) például az első hatékony gyógyszer volt a leukémiás betegek számára. Emellett Elion nevéhez fűződik a maláriát kezelő Pyrimethamine (Daraprim), a herpeszes megbetegedéseknél hatékony Acyclovir (Zovirax), valamint a szervtranszplantációt lehetővé tévő, első immunszupresszív (immungátló) szer, az Azathioprine (Imuran) felfedezése. Sok más mellett a herpesz kezelésére szolgáló szert is ő találta fel.
 
 
1988-ban két kollégájával, George Hitchings-szel és James Black-kel megosztva kapta meg az orvosi Nobel-díjat, a rákkezelésben és a transzplantációs kilökődés megakadályozására használt gyógyszerek kifejlesztéséért.
 
Elion munkássága során összesen 45 gyógyszerre kapott szabadalmat. 1991-ben első nőként kapott helyet a Feltalálók Csarnokában (National Inventors Hall of Fame), ugyanebben az évben megkapta az Egyesült Államok legmagasabb tudományos kitüntetését, a Nemzeti Tudományos Medált (National Medal of Science).
Számtalan fontos gyógyszert neki köszönhetünk, sosem ment férjhez, életét a tudománynak szentelte.
 
A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó