Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

Ma 61 éves Annie Lennox

Szerző: Kovács Miklós, literatura.hu – 2015-12-25 13:40:18

1954-ben született Annie Lennox Grammy- Golden Globe- és Oscar-díjas skót énekes és zeneszerző. Különösen szimpatikussá teszi őt, hogy tehetsége mellett kiemelt figyelmet fordít a társadalmi és emberi jogi aktivitásra is.

Hirdetés 

Hirdetés 

Nem véletlenül került be a Rolling Stone magazin 100 leghíresebb énekeseinek listájára, a VH1 zenés televízió száz legnagyobb énekesnőjének listáján is szerepel. Nem csak hazájában vagy Európában lépett a listák csúcsára, hanem Amerikában is. Nyolcvanmillió lemeze fogyott szerte a világon (A Eurhythmics tagjaként és szólóban). Az AIDS elleni tevékenységéért II. Erzsébet 2011-ben a Brit Birodalom Rendje tiszti fokozata címet adományozta az énekesnőnek, aki szószólója egyebek mellett a Tibet jogaiért küzdő moz-galomnak is.

Érdeklődése korán a zene felé fordult, hétéves korától zongorázott, szépen megtanult fuvolázni is. A Royal Academy of Music hallgatója volt, de itteni tanulmányait nem fejezte be. Amatőr csoportokkal járta az országot, majd vendéglőben dolgozott, hogy megélhetését biztos alapokra helyezze.

A hetvenes évek közepén ismerkedett meg Dave Stewart billentyűssel és gitárossal, akivel Tourists néven indultak harcba a népszerűségért, de nem sok sikerrel. A hetvenes évek közepétől kezdték közös felvételeik készítetését. Annie korai éveinek nagy sikereként duettet énekelhetett a soul legendás alakjával, Al Greennel.

A Eurythmics – Stewarttal együtt alkotott szintipop duettje - 1981-ben indult, egykettőre szerződést kapott az RCA kiadótól. és a formáció csaknem egy évtizeden át nagy sikerrel működött. A kettős arany és platinalemezek sokaságát produkálta Amerikában listát vezetett a Sweet Dreams (Are Made of This), de Annie már ’89-ben, a duett működése idején a legjobb brit énekesnőként megkapta a Brit Awardst. majd 1992-től szólókarrierbe kezdett és máig az egyik legismertebb brit énekesnő.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó