Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

Ma 60 éves Görbe Nóra az ország Lindája

Szerző: Lukács Kata, femina.hu/nlcafe.hu – 2016-09-03 13:41:40

1956-ban született Görbe Nóra, a Linda-filmek nyomozója. Több mint 30 éve annak, hogy a színésznő nevét megjegyezte az egész ország: 1983-ban indult a legnépszerűbb magyar televíziós krimi-vígjátéksorozat, a sárga Babettával közlekedő karatés rendőrlánnyal, a színésznő által megformált Lindával. Bár a sorozat előtt több tucat tévéjátékban szerepelt, mint például Andorai Péterrel az 1978-as Áramütésben, illetve a Hálapénzben vagy Paraszthamletben, a színésznőt a mai napig a fifikás, harcos amazonnal azonosítják.

Hirdetés 

Hirdetés 

 

A színésznő gyermekkorában balettozni tanult, ritmikus sportgimnasztikára járt, a '80-as években pedig az R-Go együttesben és az Első Emeletben énekelt.

Abban az időben egy-egy Linda-epizódot több mint hatmillió ember látott, a sorozatban szereplő sárga Babetta és a rendőrlány által viselt klumpa pedig jól fogyó árucikknek számított - mindenki ilyet szeretett volna beszerezni.

Linda szerepe kifejezetten Görbe Nórára íródott, a sorozat producere jövendőbeli férje, Gát György volt, akinek főiskolásként pattant ki a fejéből a rendőrlány története. A színésznőnek a forgatások előtt meg kellett tanulnia karatézni, 14 hónapig edzett, míg végül megszerezte a zöld övet. Mire a forgatások megkezdődtek, már sárga öves vizsgát is tett.

Egy ideig volt szó arról, hogy a Lindából film is készül, ami nem jött össze, pedig nemcsak Szerednyei Béla és Bodrogi Gyula, de Pécsi Ildikó is benne lett volna a produkcióban. Görbe Nóra szerint azért időről időre összehívják őket egy közös szereplésre, talán hogy megnézzék, mennyit öregedtek.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó