Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

Less be a Kalocsai Fegyház és Börtön celláiba

Szerző: Lukács Kata, bv.gov.hu – 2015-12-22 10:42:08

2001-ben dr. Joseph Rauber érsek, pápai nuncius Dávid Ibolya igazságügyi miniszter jelenlétében ezen a napon szentelte fel a Kalocsai Fegyház és Börtönben kialakított börtönkápolnát, de most nézzünk az intézet történetének falai mögé.

Hirdetés 

Hirdetés

A Kalocsai Fegyház és Börtön épületét Kiss István budapesti építészmérnök tervezte.

Az építkezési munkálatok 1896 tavaszán kezdődtek. Majd egy évvel később helyi ünnepség keretében adták át az épületet. A törvénykezés céljára épült barokk stílusú épületegyüttesről van szó, amelyben helyet kapott a királyi törvényszék, a királyi ügyészség, a királyi járásbíróság és a törvényszéki fogház.

A fogházban 44 egyszemélyes zárka, 12 öt fős zárka volt férfi fogvatartottak részére, a nők részére 5 egyes, és 2 ötös zárkát alakítottak ki, a fogház befogadóképességét 115 egészséges férfi és 15 egészséges nő számában jelölték meg. A fogházban 8 sötétzárka volt a „nem alkalmazkodó rabok” részére. A betegeknek kórházi részleget hoztak létre a főépületben. A katolikus vallású foglyok számára kápolna, a többi felekezet részére imaterem, valamint egy tanterem állt rendelkezésre a közösségi rendezvényekre.

Az épület átadásakor a fogház mellett a rabok foglalkoztatására is alakítottak ki helyiséget. 1948-ig az elítéltek karbantartási, mezőgazdasági és kosárfonási munkát végeztek.

A Kalocsai Törvényszéki Fogház mellett 1916-tól létrehozták az első női dologházat, amelybe a közveszélyes munkakerülőket zárták. A dologházi munkára ítélteket magánszemélyek is foglalkoztathatták. A dologház működtetését a fogház személyzete végezte, ami helyileg a törvényszéki épület melletti utcában volt. Helyén ma részben szolgálati lakások állnak.

1950-ben költöztették át a Márianosztrai Női Börtön fogvatartottait Kalocsára, s ettől kezdve, mint Kalocsai Országos Börtön, a női elítéltek börtönbüntetését hajtotta végre. A fogvatartottak foglalkoztatására varrodai szalagokat hoztak létre, és ’54-ig egy babaüzem is működött.

1953-tól folyamatos a munkaruhagyártás. 1976-tól a vegyesipari részleg azoknak az elítélteknek biztosít munkalehetőséget, akik a szalagrendszerű termelésben nem foglalkoztathatók. 

Az intézmény 1967-től Büntetés-végrehajtási Intézet Kalocsa, 1972-től Kalocsai Fegyház és Szigorított Börtön, majd 1979-től Kalocsai Fegyház és Börtön elnevezéssel működött. 

Az 1990-es évek közepétől kalocsai gépi- és kézi hímző részleg működik, és külső idényjellegű mezőgazdasági munkát is végeznek a fogvatartottak.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó