Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

50 éve Lennon bocsánatot kért keresztényellenes kijelentéséért

Szerző: Miklya Luzsányi Mónika, mindennapi.hu – 2016-08-12 10:41:58

1966-ban, John Lennon nyilvánosan bocsánatot kért azon kijelentése miatt, miszerint a Beatles népszerűbb, mint Jézus.

Hirdetés

Hirdetés 

A John Lennonnak tulajdonított szlogen bejárta a világot. Az istentagadó mondatra legalább annyian hördültek fel a keresztények között, mint ahány ezren skandálták önkívületben, hogy jobban szeretik a Beatlest Jézusnál. Lennon azonban az 1966 márciusában a London Evening Standard riporterének adott interjújában nem Jézus, hanem inkább a keresztény egyház ellen szólt.

Lennon kijelentése a „finomítás" ellenére is hatalmas botrányt kavart. Az Egyesült Államokban, Dél-Afrikában több helyütt betiltották a Beatles dalainak sugárzását, nyilvánosan elégették lemezeiket, és a Vatikán denunciálta Lennon szavait.

A botrány akkorára duzzadt, hogy 1966. augusztusában sajtótájékoztatót tartottak, ahol Lennon a következőket mondta:

„Azt hiszem, ha azt mondtam volna, hogy a televízió sokkal népszerűbb, mint Jézus, nem lett volna semmi baj... Sajnálom, hogy kinyitottam a számat. Nem vagyok istenellenes, Krisztus-ellenes vagy vallásellenes, nem ítéltem el és nem kisebbítettem a jelentőségét. Nem mondom, hogy jobbak vagyunk Jézusnál, nem is hasonlítom magunkat Jézus Krisztushoz mint személyhez, Istenhez, vagy akárkihez. Csak mondtam, amit mondtam, és ez nem volt helyes. Vagy rosszul értelmezték. Ennyi.”, majd kicsit flegmán hozzátette, hogyha kell, akár bocsánatot is kér szavaiért.

A Vatikán majd' 40 év elteltével, 2008-ban bocsátott meg neki, ám ezt Lennon már nem érhette meg. Ám kimondott szavainak súlya élete végig nyomasztotta. Legalábbis erre utal Steven Turner, aki neves popzenészek Istenhez való viszonyát vizsgálja kutatásaiban. A Beatlesről megjelent könyvében (The Gospel According to the Beatles, 2006) azt állítja, hogy Lennon kifejezetten félt attól, hogy istenkáromló szavai miatt elkárhozik.

Abban az időszakban készült egy interjú Lennonnal, a CBC kanadai rádióban, ami Turner könyvének megjelenéséig archívumban lapult. Csak 2008-ban tették nyilvánossá a Beatles frontemberének Jézussal kapcsolatos gondolatait: „Én egyike vagyok Jézus legnagyobb rajongóinak. Ha a Beatlesre irányuló figyelmet Jézusra tudnánk fordítani, akkor azt mondanám, hogy itt vagyunk, csináljuk. Én nem Jézus, hanem a képmutatás, a vaskalaposság és a vallásos teadélutánok ellen vagyok… Ha a Beatles kiállna Krisztus oldalán – ahol mindig is állt –, és ezt elmondaná az embereknek, akkor lehet, hogy nem telnének meg a templomok, de nagyon sok keresztény táncolna a tánctermekben. Akármit is ünnepelnek, Istent vagy Krisztust, szerintem nem számít, amíg szem előtt tartják Őt és az üzenetét”

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó