A mákos sütemények, úgy mondják, tipikus kelet-európai ételek. Míg a nyugati világban többnyire félnek tőle, emiatt csak keveset fogyasztanak belőle, mi ,,két pofára ettük, esszük - és nem lett tőle semmi bajunk. Sőt. A máknak számos kedvező hatása van.
Miért félnek nyugaton a máktól?
A mák fogalma szorosan összekapcsolódik az ópium fogalmával. Tény, hogy a régi időkben rendszeresen adtak mákos ételt a nyugtalan gyerekeknek. Az is tény, hogy a mákot nem véletlenül használták gyógyításra, hiszen nyugtató, fájdalomcsillapító hatása van.
Ám a máknak több fajtája létezik, melyek közül mára csak egyet használunk étkezési célra, azt, amelynek rózsaszín a virága. Csak ennek a fajtának a termesztése, forgalmazása engedélyezett, mert alacsonyabb az alkaloid tartalma.
Az okos receptek
A mák mellé ízben, a régi receptek szerint, olyan egyéb anyagokat választunk, amik gyümölcs alapúak, sőt, szoktunk hozzá reszelni egy kis citromhéjat - így finom, és így egészséges. Ha a mák mellé olyan alapanyagokat eszünk - házi lekvár - , melyben van C-vitamin, az elősegíti a folsav felszívódását.
Sokan szembesülnek - főleg a kezdő háziasszonyok - azzal a problémával, hogy a mák megkeseredik. Emiatt a darált mákot illik azonnal, frissen felhasználni, mert a szervezet számára kedvezőtlen anyagok keletkeznek az állott mákban.
Az egészséges élelmiszer
A táplálkozástudomány szerint az egyik legegészségesebb növény, tápanyag é s ásványi anyag tartalma miatt. Tartalmaz B1-, B2-, B3-, B6-vitamint, kalciumot rezet, vasat, foszfort káliumot, magnéziumot, cinket, mangánt, és magas a fehérje tartalma is. Sokak úgy gondolják, hogy a mák kifejezetten jó a csontritkulásra, egyesek viszont úgy vélik, hogy nem elég nagy ehhez a foszfortartalma.
Én úgy gondolom, hogy aki egész élete folyamán(!) rendszeresen fogyaszt mákot, annak kevesebb problémája lesz csontritkulás ügyben, és könnyebben elkerüli a levertséget, magnézium és B vitamin tartalmának köszönhetően.
A mák, mint gyógyszer alapanyag
Aki olvasta már egy átlagos fájdalom csillapító használati utasításán az összetevőket, találkozhatott ezekkel a kifejezésekkel: kodein, narkotin (ezeket köhögéscsillapítóként ismerjük), papaverin (gyomor és bélrendszer, epe és húgyutak görcsét oldja) és morfin (erős fájdalom csillapító).
Ezeket a mák felvágott terméséből, a máktokból nyerik, amely még éretlen. Tehát a mák tokban vannak azok az anyagok, melyektől sokak félnek.
Ismét egy magyar: Kabay János
Kabay János fedezte fel azt, hogyan lehet a gyógyszeripar számára úgy kinyerni a gyógyszer alapanyagokat az étkezési mák gubójából, hogy a máktermés megmaradhasson. Eredetileg a zöld termés felmetszésekor keletkező tejszerű anyagot használták gyógyászati célra.
Magát a morfiumot 1805-ben nevezték meg először a mák ,,tejében. Kabay, a huszas években fejlesztette ki azt a módszert, hogy a csépelt mákszalmából is ki lehessen vonni a hatóanyagokat. A bőség szimbóluma
A mák a bőség szimbóluma, ezért használunk belőle Karácsony tájékán többet. A mákra misztikus növényként tekintettek, nem csak termékenységvarázslásra, esőcsinálásra, de jövendőmondásra is használták.
Az asszírok az öröm növényének nevezték. A görögök az alvással, a túlvilággal hozták összefüggésbe. A boszorkányság füstölő alapanyagnak használta. Mi pedig használhatjuk megelőzésre, tápanyagtartalmát ismerve és rendszeresen használva.
A sípszó után hagyjon üzenetet!