Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

Közeleg a \"cigi- és piaadó\"

Szerző: Vörös István, – 2010-09-29 19:45:13

Úgy teremtene többletforrásokat az egészségügy számára a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkársága, hogy növelné az alkohol és a cigaretta jövedéki adóját 10-15 százalékkal – írta a Népszabadság.

Mivel az egészségügy nemigen számíthat jövőre többletforrásokra, ezért a szaktárca sokféle forrásszerzési lehetőséget vizsgál. Például azt is, mit hozhat az ágazat számára Csiba Gábor, a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnökének nyári javaslatcsomagja, miszerint 100 milliárddal növelhetné az egészségügyi büdzsét, ha különadót vetnének ki az egészségkárosító termékekre. Ezek között említi még a hamburgert, a chipseket és a szénsavas, cukros üdítőket.


A kép illusztráció!

A lap úgy tudja, az egészségkárosító élelmiszerek egyelőre kikerültek a címkézett adóztatási tervekből, viszont készült egy javaslat, amely 10-15 százalékkal növelné a cigaretta és az alkohol jövedéki adóját. Ebből 30-40 milliárdot remélnek, amely úgynevezett megjelölt adóként az egészségügyre fordítható bevételeket növelné.

A javaslathoz készült szakértői elemzés szerint az alkohol és a cigaretta megadóztatásával nem pusztán bevételhez jutna az ágazat, de bizonyított, hogy például a dohánytermékek árának 10 százalékos növelése a fiatal felnőttek körében 3-5, a gyermekeknél 6-7 százalékkal csökkenti a dohányzást.

(nol.hu/MTI)
A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó