Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

Közel az 50-hez is elbűvölő Péterfy Bori

Szerző: Lukács Kata, koronaradio.hu/femina.hu – 2016-10-14 15:40:35

1969-ben született Péterfy Bori (sz. Péterfy Borbála) magyar énekesnő, színésznő. Igazi művészcsaládba született: dédapja Áprily Lajos költő, műfordító, nagyanyja Jancsó Adrienne előadóművész, nagyapja Jékely Zoltán író, költő, édesapja Péterfy László szobrász, bátyja Péterfy Gergely író, unokatestvére pedig Gerlóczy Márton író.

hirdetés 

hirdetés 

Nem csoda, hogy Bori is előadóművészi álmokat dédelgetett kicsi kora óta. Középiskolai tanulmányait a József Attila Gimnáziumban folytatta, az iskolai színjátszó kör tagja volt. Érettségi után a Színház- és Filmművészeti Egyetemre jelentkezett, de második nekifutásra sem vették fel.

Ambícióit azonban nem adta fel, több társulatnál is szerencsét próbált, a Térszínháznál, majd az Arvisura Színházi Társaság tagja volt, ’98-ban végül megkapta a színész minősítést. Folyamatosan játszott több fővárosi színház színpadán is, 2000-től pedig a Krétakör tagja lett.

A színjátszás mellett a zenei pályán is sikeresen mozog, évekig az Amorf Ördögök tagja volt, majd 2007-ben megalakult az együttes egykori tagjaiból a Péterfy Bori & Love Band, mely a magyar zenei élet egyik legnépszerűbb underground bandájává nőtte ki magát.

(Kalocsa, Kék Madár Fesztivál 2014)

Lemezük első száma, a Hajolj bele a hajamba fülbemászó dallamához videoklip is készült, de nagy siker lett többek között  a Téged nem és a Vámpír is. Dalaikkal folyamatosan járják az országot, szabadtéri színpadon vagy éppen a Szigeten ugyanúgy fellépnek, mint mondjuk a MÜPA koncerttermében.

Időközben a színész-énekesnő a Nemzeti Színház társulatának tagja lett, tehetsége elismeréséül megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést. Borit a filmvásznon is láthattuk, többek között a Szezon vagy a Poligamy című filmekben.

Szerepelt Žagar Wings of Love c. számában.

2014 júniusában a Kék Madár Fesztiválra is ellátogatott, hozzájárult a beteg gyermekek sorsának jobbá tételéhez. Fontosnak tartotta, hogy fellépésükkel ők is kivegyék a részüket a nemes cél megvalósításából.

Tavaly májusban az Orbán napi borünnepen örvendezette meg a közönséget Hajóson, a Péterfy Bori és a Love Band.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó