Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

Elton John a 70-hez közel is csúcsformában!

Szerző: Lukács Kata, starity.hu – 2016-03-25 10:40:40

1947-ben született Elton John népszerű, hatszoros Grammy-díjas és Oscar-díjas zeneszerző, zenész és énekes.

Édesapja a Bob Millar Band-ben trombitált, mely egy félprofi big band volt. Szülei nagy lemezgyűjtők voltak, így Eltonhoz elértek a kor népszerű énekesei és zenészei, és ő emlékszik is rá, ahogy egyből ráharapott a rock'n'roll-ra, amikor 1956-ban anyukája Elvis és Bill Haley & His Comets lemezeket vitt haza.

Hirdetés 

Hirdetés 

Elton három évesen kezdett zongorázni, és egy évbe se telt, hogy édesanyja hallotta őt, ahogy Winifred Atwell "A korcsolyás keringőjét" pötyögteti hallás után. Hét évesen rendes zongoraórákra kezdett járni.

Az iskolában is megmutatkozott zenei tehetsége, egyik tanára szerint, első hallás után úgy játszott vissza egyből egy négy oldalas Handel darabot, mint egy gramofon lemez.

Ami a lemezeladásokat és a koncertek látogatottságát illeti Elton John a 70-es évek szupersztárjainak egyik legnagyobbika. A rock mûfaj szinte minden ágában otthonosan mozgó elõadó és szerzõ, egyaránt képes beat, folk, country, soul, blues vagy pop stílusban alkotni és énekelni. Dinamikus, izgõ-mozgó színpadi magatartása, bizarr öltözködése és nagyszerû érzéke a show mûfajhoz, hamar a koncertek közkedvelt figurájává tették.

Kopogtatott a Beatles ajtaján is, felajánlva nekik szerzeményeit, de õk nem láttak benne fantáziát. Végül a Liberty kiadónál talált munkát, ahol Bernie Taupin szövegírónak kerestek szerzõt és elõadót. A véletlen úgy hozta, hogy a két tehetség egymásra talált és közös munkájuk hamar sikert aratott. John 69-ben adta ki elsõ kislemezét. Ekkor változtatta nevét Elton Johnra.

1991-be létrehozta az Elton John AIDS Foundationt, azt az alapítványt mely kislemezeinek bevételeibõl pénzeli az AIDS-ellenes kutatásokat. 92-ben tért vissza a stúdiókba és elkészítette egyik legsikeresebb albumát, a The One-t. 94-ben Tim Rice társaságában megírta az Oroszlánkirály címû Disney rajzfilm zenéjét amelyért Oscar és Grammy díjat is kapott.

2005-ben több mint egy évtizedes kapcsolat után bejegyzett élettársi kapcsolatot kötött David Furnishsel. 2014-ben, kilenc évre a bejegyzett élettársi kapcsolatuk után John és Furnish összeházasodott az otthonukban.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó