Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

Közel a 70-hez, de még mindig fess a szülinapos Kern András

Szerző: Lukács Kata, femina.hu – 2016-01-28 15:40:04

1948-ban, született Kern András színész, rendező, forgatókönyvíró (A miniszter félrelép, A Pogány Madonna).  Diákkorában amatőr filmeket készített, ’65-ben az egyik barátjával közösen forgatott Mi lesz? című alkotása elnyerte a XIII. Országos Amatőrfilm Fesztivál fődíját.

Hirdetés 

Hirdetés 

Ám már három évvel korábban felhívta magára a figyelmet, amikor is szerepelt az 1962-es Ki mit tud?-ban egy paródia-előadással. Az érettségit követően tehát egyértelmű volt, hogy a Színház- és Filmművészeti Főiskolára jelentkezzen, ahol 1970-ben szerezte meg diplomáját. Ekkor került a budapesti Vígszínházhoz, amelynek a mai napig tagja. Elsősorban a fanyar humor és irónia jellemző alakításaira, melyekkel a színházon kívül több tucatnyi filmben is megörvendeztette a nézőket.

A hatvanas évek óta Kern András számos hazai klasszikusban szerepelt, elég csak a Sárika, drágám, a Régi idők focija, a Szabadíts meg a gonosztól vagy a Ripacsok című alkotásokra gondolnunk. Az egész ország mégis akkor szerette meg, amikor Bujtor István Kernre osztotta az ügyetlen, de jólelkű Kardos doktor szerepét az 1980-as A Pogány Madonnában - ez a közkedvelt figura később több más Ötvös Csöpi-filmben is felbukkant.

Rendezőként és forgatókönyvíróként is kipróbálta már magát, nevéhez fűződik például A miniszter félrelép, melyben az egyik főszerepet is ő játszotta. Woody Allen legjobb magyar hangjának munkásságát számos rangos kitüntetéssel ismerték el, a Jászai Mari-díj és a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje mellett 2007-ben megkapta a Kossuth-díjat is.

Ahogy a KoronaKultúrában is  már szóbakerült,  a Gondolj rám c. játékfilmjét vetítik a mozikban január 21-e óta.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó