Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

Ki ő? 20 Grammy és a Hit the Road Jack kötődik hozzá

Szerző: Lukács Kata, stylemagazin.hu – 2015-11-21 13:40:23

1960-ban, Ray Charlesnak négy slágere szerepelt egyszerre az amerikai Hot 100-ban. Ray Charles zenei érdeklődése akkor kezdődött, amikor meglátta Mr. Wiley Pittet boogie-woogie-t játszani egy álló húrozatú zongorán, a saját tulajdonú Red Wing nevű kávézójában. 

Hirdetés feletti szöveg

Hirdetés alatti szöveg

 
A fekete napszemüvegéről is híres vak énekes ötéves korában kezdte elveszíteni látását. Hétéves korára zöld hályog miatt teljesen megvakult. Beiratkozott a floridai St. Augustine-ban a vakok és siketek iskolájába. Itt sajátította el a muzsikálást a Braille-írás segítségével. Első lemeze 1949-ben jelent meg a Swing Time Records jóvoltából. Az 1950-es években vált népszerűvé, miután a Swing Time-tól az Atlantic Recordshoz került. 
 
Kétszer nősült, és tizenkét gyermek édesapja volt, tíz különböző nőtől. 
 
 
Ray Charles önéletrajzában írta le, hogy a What'd I Say egy véletlen folyamán született meg 1958 decemberében egy koncert alkalmával, amikor is rögtönzött, hogy kitöltse a megmaradt időt a színpadon. A közönség reakciója azonban arra késztette, hogy stúdióba vonuljon és elkészítse a dal teljes verzióját, ami végül meghozta számára az első aranylemezét.
 
Sikere haláláig töretlen volt a slágerlistákon, 1969-ben több zenésztársa után ő is előadta az egyetlen magyar világslágert a "Szomorú Vasárnap"-ot. 
 
A 60-as években szerepet vállalt a polgárjogi harcokban. ’77-ben Georgia állam bocsánatot kért tőle azért, hogy annak idején emiatt területéről kitiltotta. Georgia on my mind című száma ekkor lett az állam hivatalos dala. 
Életében 12 Grammy-díjat kapott, majd halála után, 2005-ben még nyolcat. Halálának évében, 2004-ben készült az életéről film Jamie Foxx főszereplésével, Ray címmel.
 
A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó