Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

Kalocsai mozitörténelmet ültünk

Szerző: Lukács Kata, mozivilag.com – 2015-11-22 07:52:38

 

2006-ban ismét megkezdődött a filmvetítés ezen a napon az augusztusban átadott, színházi előadásokra és konferenciák tartására is alkalmassá vált, felújított egykori mozi épületben.

Hirdetés feletti szöveg

Hirdetés alatti szöveg

 
 A városban, a régi Kristály Vendéglőben 1905. január 1-én és 2-án tartották az első filmvetítéseket, ezt követően 1908 augusztusában Tepla Nándor kétnaposra tervezett vándormozi előadását egy hónaposra hosszabbította. 1917 elején, Jurcsó Antal nyomdatulajdonos nyújtott be moziépítési kérelmet a képviselőtestülethez a Rákóczi térre, amelyet elutasítottak ugyan, de 1917. április 8-án megnyitotta Modern Mozgó nevű vetítőhelyét, amely az ipartestületi székházban tartottak.
 
Működésének első hónapjaiban heti négy előadást tartott, a nyári hónapokra ez csak hétvégére korlátozódott. Az első hangosfilm 1930 áprilisában jelent meg, a műsorra kerülő film a Vasárnap délután volt, amelyhez Kalocsán és Hajóson is készítettek felvételeket. 
 
 
Az államosításra 1948-ban került sor, az üzemeltető az újonnan megalakult Mozgóképüzemi Nemzeti Vállalat, majd ebből jött létre a Bács-Kiskun Megyei Moziüzemi Vállalat az 50-es évek elején. A 70-es évek közepén a nézőtér és az előcsarnok újult meg, az 500 férőhelyes nézőtér több, mint egyharmadával csökkent. Megszűnt a karzat, bővült a gépház, korszerűsödtek a vetítés feltételei. A megye egyik legkihasználtabb filmszínháza volt ekkor.
 
Látogatottsága a megyei átlag nézőszám csökkenést követte, 1960-as évektől a tv előfizetések nyomán nagy ívben fogyatkoztak a mozilátogatók, a 70-es években lelassult ez a folyamat, majd a 80-as években ismét felgyorsult a videó elterjedése miatt. A rendszerváltás után a tulajdonjog az önkormányzatra szállt, az üzemeltetést viszont bérbe adta. Azóta Balaton József keze alatt működik az intézmény, egyre fogyatkozó nézőszámmal, ami az internetes letöltéseknek és a premier után hetekkel-hónapokkal érkező kópiáknak tudható be, hiszen a potenciális látogatók a nagyobb tömeget vonzó alkotásokat már a nagyobb városokban üzemelő multiplexekben megnézik. 
 
A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó