Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

Kalocsai könyvtártörténelem órát tartottunk

Szerző: Lukács Kata, tpkkalocsa.hu – 2015-11-29 13:40:16

2007-ben a Tomori Pál Városi és Főiskolai Könyvtár új épületét ezen a napon adták át. Tudja meg, hogy milyen múltra tekint vissza a kalocsai olvasók kedvenc helye, hány névváltoztatáson ment keresztül és milyen mintául szolgált több intézmény számára. 

Hirdetés 

Hirdetés 

1952 novemberében alapították a könyvtárt a Kalocsai Járási Tanács járási könyvtáraként, de a működését 1953 januárjában kezdte meg az egykori járási főszolgabíróság épületének földszintjén a Kossuth Lajos utca 8. sz. alatt.

(Kossuth Lajos u. 8. sz. alatti könyvtárépület)

1962-ben a város akkori vezetése elhatározta, hogy a helyhiánnyal küszködő járási könyvtárnak megfelelő helyiséget biztosít. Az évek óta használaton kívül álló kalocsai zsinagógát alakították át könyvtárrá. Az országban példaértékűvé vált a kalocsai minta, a későbbiek folyamán egyre több magyar településen alakították át a használaton kívüli zsinagógákat kulturális célokat szolgáló intézmények (leggyakrabban könyvtárak) befogadására alkalmas épületekké. Felvette a könyvtár Nagy Lajos Kossuth-díjas író nevét, aki a közeli Apostagon született.

Az egykori zsinagógából átalakított könyvtár

Ezt követően közel másfél évtizedig a könyvtár a város egyik kiemelkedő szellemi központja volt. A TIT keretei között a könyvtárban alakult meg a Kalocsai Értelmiségi Klub, ezen belül jött létre a Katona István Társaság, amely a Kalocsa múltjával foglalkozó amatőr kutatókat, valamint a Kalocsán élő írókat, költőket és képzőművészeket gyűjtötte egybe.

Az 1977-es év nagy változást hozott a könyvtár életében. Az egykori zsinagógából, a Hunyadi utcai épületből a gyermekkönyvtár átköltözött a Művelődési Központ új épületébe, amelyet az egykori nagyszeminárium épületéből alakítottak ki. A gyermekkönyvtár mellett, új részleg alakult a zenei gyűjtemény.

Ugrunk egy nagyot az időben 1995. november 1-i hatállyal a városi önkormányzat összevonta a város közművelődési intézményeit, a Művelődési Központ és Ifjúsági Házat, a Nagy Lajos Városi Könyvtárt, valamint a Városi Képzőművészeti Gyűjtemény és Érseki Gazdasági Levéltárt. Az összevont intézmény első neve Városi Közművelődési Intézmények volt, később Városi Közművelődési Intézmények és Könyvtár néven működött tovább,

2003-ban az önkormányzat odacsatolta a Városi Televíziót is, az új intézmény neve Városi Közművelődési Intézmény, Könyvtár és Televízió lett. 2004 nyarán megalakult Kalocsán a Tomori Pál Főiskola, az intézmény könyvtárát a városi könyvtárba olvasztotta. 2006-ban Tomori Pál Városi és Főiskolai Könyvtár névre keresztelték.

Jelenleg Kalocsai Tomori Pál Városi Könyvtár néven működik.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó