Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

Kákonyi Konstantina kalocsai iskolanővérre emlékeztünk

Szerző: Lukács Kata, kalocsaineplap.hu – 2016-04-16 13:30:21

1998-ban ezen a napon hunyt el a kalocsai születésű Kákonyi Konstantina festőművész, kalocsai iskolanővér.

Hirdetés 

Hirdetés 

Kalocsa egyik kiemelkedő képzőművésze volt. A kalocsai nővérek tanítóképzője után Budapesten, a Képzőművészeti Főiskolán folytatta tanulmányait 1931–36-ban. Ezután Baján, a rend Tanítónőképzőjében kilenc éven át volt nagy hatású rajztanár, 1936–45 között. Itt az iskola arculatát teljesen újjáteremtette a képeivel és népművészeti dekorációival. Ő tervezte az iskolai színi előadások díszleteit és ruháit, amelyeken rendszeres vendég volt Kodály Zoltán és Sík Sándor is. Konstantina nővér bajai tanítványai közül többen országos hírű művészek lettek, akik közül az egyik legismertebb Udvardy Erzsébet.

Konstantina nővér az 1930-as főiskolai évektől kezdve közvetlen kapcsolatban állt a főváros kulturális életével. Így részt vett az európai modern építészet számára is jelentős Pasaréti villanegyedben 1934-re felépült ferences plébániatemplom művészeti díszítésében is. 1942-ben ide készítette a Ferences Madonna nagyméretű, aranyozott, festett fém-domborművét, amely korai korszakának fő műve, és ma is a templom ékessége. Kákonyi Konstantina ezzel a művével új korszakot nyitott a keresztény művészet ikonográfiájában.

1947-ben Kodály Zoltán közbenjárására egyéves ösztöndíjat kapott a Római Magyar Akadémiára, amely alkalmat adott, hogy eredetiben tanulmányozza Róma és egész Itália 2000 éves keresztény művészetét.

 Rómában kapta a rendje főnöknőjétől az értesítést az egyházi iskolák államosításáról, a szerzetesrendek feloszlatásáról, és a kérést, hogy ne jöjjön haza… A teljes kilátástalanság sötétjében érkezett hozzá, az USA Duluth városából a bencés főiskola igazgatónője, aki meghívta rajztanárnak.

1950-1994-ig itt tanított és dolgozott. Művészete tovább mélyült, s kiállításai nyomán egyre többen figyeltek fel rá. Így, amikor 1963-ban Kennedy elnök látogatására készült Minnesota állam, egyhangúan ráesett a választás, hogy ő készítsen pompás képzőművészeti ajándékot az USA elnökének.

1992-ben a Keresztény Múzeumnak hazaküldött 68 képét kiállítás mutatta be Esztergomban az egész életét dokumentáló fotók kíséretében. Ez a tárlat volt látható 1996 őszén a kalocsai Művelődési Központ és Ifjúsági Ház nagy sikerű kiállításán, amelyen jelen volt már az 1994-ben hazaérkezett művész is, a rendtársaival együtt. Konstantina nővér Margit húgánál talált otthonra Homokmégyen, 1998-ban hunyt el.

Plusz programajánlat:

Április 21-én, csütörtökön 17 órakor

Kákonyi Konstantina kalocsai iskolanővér, festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás

Baja,Borbás Mihály Bemutatóterem (Tóth Kálmán u.19)

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó