Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

Jimi Hendrix rockikonra emlékeztünk

Szerző: Lukács Kata, literatura.hu/zene.hu – 2016-08-22 15:30:41

1996-ban, a floridai Orlando Hard-Rock Caféja 17 ezer dollárt fizetett Jimi Hendrix egy kézzel írt dalvázlatáért. Egy londoni aukción került kalapács alá a kézirat. A szám címe Ain't No Telling volt, és az Axis Bold As Love albumon szerepelt.

Hirdetés

Hirdetés 

A rockzene talán legnagyobb tehetségű, fiatalon elhunyt gitárosa James Marshall Hendrix néven született 1942 november 27-én, Seattle-ben. Meghalt 28 éves korában, 1970 szeptember 18-án Londonban. Ami e két dátum között található, az a rock egyik legizgalmasabb, legszebb és legtragikusabb fejezete.

A részben indián származású néger muzsikus már 63-tól kíséri az akkori csillagok, szólisták előadásait. B.B. King, Little Richard mellett, a Wha nevű lokálban felfigyelt játékára Chas Chandler, az Animals basszusgitárosa, aki ez idő tájt menedzserként dolgozott.

Magával vitte Londonba, ahol fehér zenészekből kísérőket verbuvált mellé, Noel Redding gitáros és Mitch Mitchell dobos személyében. A zenekar neve Jimi Hendrix Experience és a párizsi Olympia színpadán mutatkoztak be a nagy nyilvánosság előtt.

’67-ben megjelent az első, kísérleti jellegű kislemez, a Hey Joe és ez katapultálja a néger muzsikust. Mindenki el volt ragadtatva a bravúros dzsessz technikájától, amilyet a rock világában odáig még senki nem nyújtott. Pirotechnikai trükköket éppúgy alkalmazott színpadi fellépéseiben mint azt, hogy a fogaival játszott a gitáron, így csalva ki a hangszerből a jobbnál jobb hangokat.

A '68-as év egyike a legsikeresebbeknek: két arany album, Axis Bold As Love és az Electric Ladyland; ez utóbbi kettős album fedőlapján eredetileg meztelen nők képei szerepeltek, de ezt barna borítólappal kellett helyettesíteni. Hendrixnél a szexualitás ilyen irányú kifejezése egyáltalán nem üzleti fogás, csupán őszinte megnyilatkozás.

Hendrix szupersztár lett, és az ezzel járó kellemes gondok mellett egyre növekedtek a veszélyes problémák: a kábítószer rabjává lett.

Élete utolsó szakaszában, egy NSZK-beli koncerten az első részben zavarodottan, összevissza játszott, majd a színfalak mögött beadva magának a kellő adagot, visszatért és a régi Jimi virtuozitásával nyűgözte le közönségét.

Ugyanígy nyűgözte le 69-ben Woodstock félmilliós táborát, s írta meg a rocktörténet legfényesebb lapjait.

’70 augusztusában a Wright szigeti fesztiválon szerepelt, egy hónappal ezután holtan találták londoni szállodai szobájában. Testében kábítószer és altató tömeg, amely örökre elaltatta.

Halála után mintegy 100 kalózlemez került forgalomba. A hivatalosabbak, a jobb minőségüek és az érdekesebbek bekerültek a legjelentősebb diszkográfiákba. A Rolling Stone című, kéthetenként megjelenő amerikai szaklap így búcsúztatta 1970-ben: "Jimi Hendrix volt az első néger muzsikus, aki versenyre hívta ki a fehérek rock and roll-ját és le is győzte azt..."

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó