Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

Jászai Mari színésznőre emlékeztünk

Szerző: Dömötör Nikolett, szeretlekmagyarorszag.hu – 2016-05-06 15:50:50

1899-ben ezen a napon kezdődött Jászai Mari kétnapos kalocsai vendégszereplése.

„Sosem volt méltó társam a színpadon. Az életben sem.” – Jászai Mari egykori szavai ezek, a magyar színjátszás nagyasszonyáé. Már a kortárs kritikák is elragadtatással szóltak mesterien megformált Gertrudisáról, Évájáról vagy épp Antigonéjéről, ugyanakkor az sem volt titok, hogy szenvedélyesen gyűjtötte a férfiskalpokat.

Hirdetés 

Hirdetés 

Jászai híres volt nagy étvágyáról, már ami a férfiakat illeti. Viszonya volt például Feszty Árpáddal, romantikus kapcsolata volt Reviczky Gyulával és Szomory Dezsővel. Reviczky megismerkedésükkor már közkedvelt költő volt, de újságba is írt irodalmi cikkeket, kritikákat. Jászaival együtt fordították Ibsent, Szomory Dezső miatt elhagyta a szerzőt, aki akkoriban még félig kamasz volt.

Jászai akár anyja lehetett volna a fiúnak, viszonyuk nem igazán kapott pozitív visszhangot a korabeli közéletben. A Szomory „művésznevet” is állítólag Jászaitól kapta az író, eredetileg Weisz Mórnak hívták.

Jászai Mari 1908 tájékán, megismerkedett egy  nála majdnem harminc évvel fiatalabb orvossal, Plesch Jánossal, aki később korának egyik legjobban menő belgyógyásza lett, ő kezelte például Albert Einsteint.

 Többen úgy tartják, Jászai összes románca közül ez volt a leginkább kiteljesedett, legmélyebb szerelem.

Már életében, 1922-ben emléktáblát helyeztek el ászári szülőházán, ami napjainkban emlékháznak van berendezve. Róla nevezték el a tatabányai Jászai Mari Színházat. Nevét ezenkívül Budapesten közterület viseli. A Vénuszon egy krátert neveztek el róla illetve az ő nevét viseli egy rangos színművészeti kitüntetés is, a Jászai Mari-díj.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó