Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

James Cameron a világ fenekén!

Szerző: Gábor János, – 2012-03-26 10:24:21

James Cameron kanadai filmrendező különleges tengeralattjáróján lejutott hétfő hajnalban a földkéreg legmélyebb részének, a 11 ezer méter mély Mariana-ároknak az aljára. Az egyebek mellett a Titanic, az Avatar és A mélység titka című filmek alkotójának célja a terület felfedezése és filmre vétele - közölte Stephanie Montgomery, a National Geographic társaság képviseletében.

 
Fotó: Mark Thiessen, National Geographic


Cameron - aki a társaság rezidens kutatója - mintegy másfél óra alatt ért le Deepsea Challenger nevű, 12 tonnás tengeralattjárójával az óceán fenekére. Úgy tervezi, hogy hat órát tölt lenn, és mintákat gyűjt a biológusok és a geológusok számára. A felfelé tartó út előreláthatólag 70 percig tart majd. Mindazonáltal a járművel akár 56 órát is a mélyben lehetne tölteni.

A Föld legmélyebb pontjára eddig egy alkalommal jutott le egy páros, 1960-ban Jacques Piccard svájci mérnök és Don Walsh amerikai tengerésztiszt. Odafelé tartó útjuk csaknem öt óráig tartott, és mindössze 20 percet töltöttek lent. Tengeralattjárójuk annyira felkavarta a fenék homokját, hogy alig láttak valamit.

MTI
A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó