Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

Itt a lekvárok Szent Grálja

Szerző: Mike Szilvia, forrás: origo.hu/tafelspiss – 2016-01-06 12:59:38

Lekvárt befőzni nyáron szokás, de ilyenkor télen is szembe mehetünk a hagyományokkal. Már ha szeretnénk olyan lekvárt kenni a pirítósra, ami igazi különlegesség! Édes is, savanyú is, kesernyés is; a narancslekvár.

Hirdetés

Hirdetés

Nem csak az íze, de az állaga miatt is a lekvárok "különce" a narancslekvár. Itt ugyanis az a jó, ha darabos és a héját is felhasználjuk. Naná, hiszen az adja a pikantériáját. Figyelnünk kell arra, hogy a citrusfélék nagy részét olyan agresszív növényvédő szerekkel kezelik, amelyeket le sem tudunk mosni. A lekvárunkhoz azonban kezeletlen narancsra van szükség. Ilyen is szembejöhet velünk a boltokban. Az első dolog az az ár! Ugyanis a kezeletlen gyümölcs ára akár kétszerese is lehet a kezeltnek, de megéri: 1-2 kg narancsból az egész család lekváradagja megvan.

Ez kell hozzá:

  • 3 kg kezeletlen héjú narancs
  • 2 db kezeletlen héjú citrom
  • 1,2 kg cukor
  • 20 gramm pektin

Amivel még bolondíthatjuk:

- barna cukor (felesben a fehér cukorral)

- alkohol (pl: whiskey)

- fűszerek (pl.: csillagánizs, vanília, chilli)

- más citrusfélék (pl.: grapefruit)

Lássunk neki:

A narancsokat hámozóval megpucolom. Az így kapott csíkokat gyufaszál vastagságúra vágom, lábosba teszem és annyi vizet öntök rá, hogy ellepje.

- A fehér részét eltávolítom, majd a gyümölcshúst összevágom, és a lábosba öntöm. Lefedem a lábost és pihenni hagyom egy éjszakát.

Másnap a lábost tűzre teszem és felforralom, majd alacsony lángon főzöm, míg a héj teljesen meg nem puhul. Hozzáadom a cukrot, és további fél órát főzöm. Folyamatos keverés mellett belekeverem a pektint is, és további 10 percig főzöm. Forrón sterilizált üvegekbe töltöm. 

KÉSZ!

Pirítósra, Sacher tortához, sajttálakhoz, néhány sült húshoz, chilis pikáns szószokhoz és sült zöldségekhez is kiváló!

Jó étvágyat!

forrás: origo.hu/tafelspicc

 

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó