Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu
Lekvárt befőzni nyáron szokás, de ilyenkor télen is szembe mehetünk a hagyományokkal. Már ha szeretnénk olyan lekvárt kenni a pirítósra, ami igazi különlegesség! Édes is, savanyú is, kesernyés is; a narancslekvár.
Hirdetés
Hirdetés
Nem csak az íze, de az állaga miatt is a lekvárok "különce" a narancslekvár. Itt ugyanis az a jó, ha darabos és a héját is felhasználjuk. Naná, hiszen az adja a pikantériáját. Figyelnünk kell arra, hogy a citrusfélék nagy részét olyan agresszív növényvédő szerekkel kezelik, amelyeket le sem tudunk mosni. A lekvárunkhoz azonban kezeletlen narancsra van szükség. Ilyen is szembejöhet velünk a boltokban. Az első dolog az az ár! Ugyanis a kezeletlen gyümölcs ára akár kétszerese is lehet a kezeltnek, de megéri: 1-2 kg narancsból az egész család lekváradagja megvan.

Ez kell hozzá:
Amivel még bolondíthatjuk:
- barna cukor (felesben a fehér cukorral)
- alkohol (pl: whiskey)
- fűszerek (pl.: csillagánizs, vanília, chilli)
- más citrusfélék (pl.: grapefruit)

Lássunk neki:
- A narancsokat hámozóval megpucolom. Az így kapott csíkokat gyufaszál vastagságúra vágom, lábosba teszem és annyi vizet öntök rá, hogy ellepje.
- A fehér részét eltávolítom, majd a gyümölcshúst összevágom, és a lábosba öntöm. Lefedem a lábost és pihenni hagyom egy éjszakát.
- Másnap a lábost tűzre teszem és felforralom, majd alacsony lángon főzöm, míg a héj teljesen meg nem puhul. Hozzáadom a cukrot, és további fél órát főzöm. Folyamatos keverés mellett belekeverem a pektint is, és további 10 percig főzöm. Forrón sterilizált üvegekbe töltöm.
KÉSZ!
.jpg)
Pirítósra, Sacher tortához, sajttálakhoz, néhány sült húshoz, chilis pikáns szószokhoz és sült zöldségekhez is kiváló!
Jó étvágyat!
forrás: origo.hu/tafelspicc
A sípszó után hagyjon üzenetet!