Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

Isten éltesse sokáig Gandalfot! Ian McKellen 75 éves lett!

Szerző: Lukács Kata, hir24 – 2014-05-25 13:39:01

1939-ben, született Sir Ian McKellen, a Gyűrük ura Gandalfja,  angol producer, forgatókönyvíró, színész és gyakori színházi fellépő., aki nemcsak Gandalf, hanem (például) Lear király és III. Richárd is. A színházban éppolyan sikeres, mint a filmekben.


Íme néhány érdekesség róla.

Minden idők egyik legkiválóbb brit Shakespeare-színésze, A Gyűrűk Ura és A hobbit Gandalfja, az X-Men Magnetója egy észak-angliai bányászvároskában nőtt fel, apja és mindkét nagyapja lelkész volt.


Ian McKellen azért szakított a családi hagyománnyal, mert háromévesen lenyűgözte egy Pán Péter-előadás, és kilencéves korától már egy összecsukható játékszínházzal töltötte minden szabadidejét.


Első Shakespeare-élménye a Vízkereszt, vagy amit akartok volt egy amatőr színháznál.
1998-ban az Érzelmek tengerében című drámában jelölték először Oscar-díjra a legjobb férfi főszereplő kategóriában. A Gyűrűk Ura-trilógiában Gandalf szerepét kapta úgy, hogy - állítólag - a felkérés előtt nem is olvasta Tolkien regényét.
Az X-Men-filmekben McKellen a mutáns gonosztevő Magneto bőrébe bújt, játszott A Da Vinci-kód című Dan Brown-regény nyomán készült thrillerben, majd visszatért Shakespeare-hez: a Lear király címszerepéért Emmy-díjra jelölték.

A könnyedebb műfaj sem áll távol Ian McKellentől, a Pet Shop Boys egyik klipjében vámpírt alakított, és közreműködött a Scissor Sisters Night Work című albumának egyik számában is.

Legközelebb McKellen a 93 éves Sherlock Holmest alakítja majd, és ezzel minden idők legidősebb Sherlock Holmesa lesz. Több hangoskönyvet rögzítettek vele, egyebek között felolvasta az Odüsszeiát. A brit főváros lakói minden nap hallhatják, a Royal Festival Hallban ugyanis az ő hangja figyelmezteti a közönséget mobiltelefonja kikapcsolására.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó