Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

Isten éltesse Phil Collins-t!

Szerző: Lukács Kata, starity.hu/mivanma.reblog.hu – 2017-01-30 15:40:43

1951-ben, Phil Collins angol rockzenész, színész, az egykori Genesis énekese, 5 évesen megkapta az első dobkészletét, ami egy játék volt. Már az iskolában is érdeklődött a zenélés iránt. Dobolt a The Real Thing iskolai együttesben. 

Hirdetés 

Hirdetés 

1964-ben szerepelt a The Beatles 'Egy nehéz nap éjszakája' című filmjében is kapott egy kisebb szerepet, nyakkendős rajongót kellett játszania, majd 1965-ben pedig a West Enden az Oliver című musicalben, ahol egy Dörzsölt nevű karaktert formált meg.

67-ben felfigyelt egy újságos hírdetésre (Melody Maker újság), amiben azt olvasta, hogy a Genesis együttes dobost keres. Jelentkezett a szerepre, és sikerrel járt. Olyannyira, hogy nem csak dobolt, de alkalom adtán még énekelt is.

’75-ben Peter Gabriel otthagyta az együttest, így ezentúl énekelni is mindig őt hallhattuk.

A Genesis egyre poposabb stílust vett föl, ezért már a gitáros (Steve Hackett) is elhagyta a zenekart. Phil, Tony Banks és Mike Rutherford két kiegészítő-tagot vettek be a csapatba (Chester Thompson dobost, Daryl Stuermer gitárost). Ennek az új bandának már nagyobb sikere volt, több országba eljutottak fülbemászó slágereik.

’81-ben kiadta első szólóalbumát Face value címmel. Énekesként is akkora sikere lett, mint a Genesis bandának együttvéve. Phil ezután már egyedül is turnézott, és a zenekarral is.

Halláskárosodása miatt az orvosok azt tanácsolták neki, hagyja abba a turnézást. Ekkor 'szövetkezett' Henry Mancinivel, és megalapították a Phil Collins Big Bandet, amivel lágyabb, jazz koncerteket adtak. Ebben az időszakban kezdett el filmzenéket írni. Nem teljes albumokat, csak egy-egy számot, például az 1999-ben szerzett Tarzan You'll be in my heart című zenéért Oscar-díjat kapott.

2004-ben Zürichben kezdődött el az Első végső búcsúturné. Ennek keretében látogatott el Magyarországra is, 2005. november 26-án a Papp László Sportarénában láthattuk Philt.

Phil Collins nem csak gyerekként fitogtatta színészi tehetségét, hanem 1988-ban a Buster főszerepében láthattuk, a Hookban Good felügyelőt testesítette meg.

A Grand Theft Auto (GTA) című játék Vice City kiadásában láthatunk egy koncertet Phil Collinstól és az In the air tonight-tól.

Collins saját bevallása szerint nem énekes, aki egy kicsit dobol, hanem dobos, aki egy kicsit énekel. Magának tudhat egy tucat Grammy-díjat és egy csillagot a Hollywood Walk of Fame-en, de nem mindenki szerint érdemli meg, ugyanis a South Park alkotói annyira megharagudtak rá, amiért elvitte előlük az Oscart, hogy sorozatunkban többször is szerepeltetik.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Ezt olvastad már?

Korona Krónika 2017/02


Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó