Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

Ismerd meg Horthy Miklós másik arcát

Szerző: Harmat Árpád Péter, tortenelemtanulas.blog.hu – 2016-11-16 15:41:50

1919-ben, Horthy Miklós fővezér a nemzeti hadsereg élén bevonult Budapestre. Ebből az apropóból kezdtünk történelmi kutatásba a történelemkönyvekből ismert tényeken túl, kíváncsiak voltunk arra, hogy milyen volt a hétköznapoban hazánk egykori kormányzója. Horthy Miklósról számtalan valós és elferdített információ látott már napvilágot, ám kevésbé ismert néhány sorsát illető érdekesség. Mazsolázz belőle!

Hirdetés

Hirdetés

Horthy Miklós fiatalon jó megjelenésű, sportokban sikeres, katonás külsejű, mai szóval „jó vágású” úriembernek számított. Összesen hét sportágban  rendszeresen versenyzett - vitorlázás, futás (középtávon), vívás, kerékpározás, lovaglás, célba lövés, tenisz - és mindegyikben kiemelkedő eredményeket ért el a különböző hadseregtornákon. Legnagyobb sikerét vívásban aratta, amikor a Monarchia hadseregbajnoka lett. Horthy haláláig büszke volt sporteredményeire, lovaira, fizikumára és egyenes testtartására.

Tetoválást is viselt és szerette a dínom-dánomokat.

Horthy Miklós bal karján, a bicepsztől kiindulva lefelé, egészen az alkarjáig egy zöld és arany háttérben tekergő kínai sárkány motívum díszlett, melyet tengerészszokás szerint csináltatott valamikor az első világháború előtti időkben. Bár társadalmi és katonai felemelkedése, illetve korosodása során egyre kínosabb lehetett tetoválása, Horthy egyáltalán nem takargatta. Sőt, büszkén viselte egészen kormányzóvá emelkedéséig. Azt követően (vagyis 1920 után) már különböző ünnepi öltözetei miatt ritkán lehetett látni a furcsa motívumot.

Horthy nagyon szeretett mulatni. Szem-, és fültanúk – például Lehár Ferenc – szerint a későbbi kormányzó kitűnően zongorázott és énekelt a tiszti klubok világában. Sőt. Később, ahogyan egyre magasabbra jutott a császári hadsereg hierarchiájában, kiváló tánctudása is közismertté vált. Könnyed, jó társalgó hírében állt, szívesen hívták meg a hadsereg és az udvar különböző fogadásaira és estélyeire. Ugyanakkor hajlamos volt túlzásokba esni, például a kártyázással, mely rengeteg pénztől megfosztotta fiatal éveiben.

Horthy nyelvérzéke kiemelkedően jó volt, ami egész karrierje alatt nagyban segítette előrejutását. A magyar és a német szinte gyermekkorától a folyamatosan beszélt nyelvei közé tartozott. Később, a haditengerészet különféle kikötőiben sajátította el a horvát és olasz nyelveket, majd ötödikként az angolt.

Horthy Miklós életének öt olyan fordulópontja volt, melyek megítélése alapjaiban határozza meg a róla kialakult képet, ezek a következők:   A fehérterrorban  és a háborúba való német oldalon történő belépésünkben betöltött szerepe; A Don-kanyarbeli katasztrófához kapcsolódó felelőssége; A német megszállás legitimálása illetve a holokauszthoz kapcsolódó felelőssége. Ám akárhogyan is vélekedünk ezekről a kérdésekről, Horthy Miklós a XX századi magyar történelem egyik legjelentősebb alakjaként meghatározó szerepet töltött be hazánk krónikájában. Életének érdekességei kicsit közelebb hozhatták önhöz valódi énjét.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó