Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

Ismerd meg a Petyek titkát!

Szerző: Farkas János fonyódi hajós, magyarkonyhaonline.hu – 2016-07-27 18:30:01

A kultúrában a hangos meghívó Fonyódra a Vigadó térre szólt a Hal és Petyek naokra amit július 29-31-ig rendeznek meg. felmerül a kérdés alföldi emberként hogy a Petyeket eszik vagy isszák?! Eszik nem is akármilyen titkos recept alapján készítik.  

Hirdetés 

Hirdetés 

Fonyódi petyek (a balatoni halászlé)

 (8 fő részére)

 HOZZÁVALÓK:

2,5 kg ponty

0,5 kg keszeg (tenyérnyi nagyságú)

1/2 fej fokhagyma

2 db paradicsom

25 dkg zsír

2,5 kg harcsa

1 kg vöröshagyma

2 db zöldpaprika

5 dkg őrölt paprika, só

 

ELKÉSZÍTÉSE:

 A halakat megtisztítjuk, a fejeket levágjuk. A harcsa és a ponty fejét hosszában kettéhasítjuk, ezt majd a szeletekkel együtt felhasználjuk . A keszegek fejét eldobjuk.

A pontyot beirdaljuk, majd a harcsával együtt ujjnyi szeletekre vágjuk. A keszeget egészben hagyjuk. Az összes halat vékonyan besózzuk és állni hagyjuk.

A vöröshagymát vékonyan felszeleteljük, a kicsumázott zöldpaprikát, paradicsomot és a fokhagymát fölaprítjuk, és zsíron megpároljuk. A tűzről levéve beleszórjuk az őrölt paprikát, és pár percig állni hagyjuk, hogy a paprika teljesen feloldódjon a zsiradékban, majd beletesszük a halszeleteket (a keszeget is, egészben hagyva), és annyi vízzel engedjük fel, hogy ellepje.

Először erős tűzön felforraljuk, majd lassú tűzön teljesen puhára főzzük. Ügyeljünk arra, hogy ne legyen nagyon híg.

(Farkas János fonyódi hajós - aki 1952 óta így főzi a petyeket - elmondása alapján.)

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Ezt olvastad már?

Többet adnak az anyatejért


Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó