Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

Ismerd meg a Kalocsai Takarékpénztár történetét

Szerző: Lukács Kata, iranykalocsa.hu – 2015-09-28 15:45:03

Kalocsa legrégibb pénzintézete, a Kalocsai Takarékpénztár 1865-ben alakult. Első székháza a mai Szent István király út 27. sz. alatti épületben volt. A takarékpénztár az 1880-as évek végén határozott új székház építéséről. A bank üzleti helyiségei az épület a mai Városház utcai szárnyának földszinti részén, az egykori Piros Arany étterem helyiségei helyén voltak. A többi földszinti helyiségben Salamon Jakab nemzetközi árucsarnoknak nevezett, több üzletet magába  foglaló  áruháza  volt.

Hirdetés

Hirdetés

Később  ezeket  a  helyiségeket  a  legjelentősebb  kalocsai kereskedők (Littmann Ármin, Jurcsó Antal stb.) bérelték. Itt működött a Ligeti gyógyszertár is.  Az  első „zsidótörvény” hatására 1938. máj. 31-én a bank zsidó származású vezetői, dr. Vámos Gyula és dr. Szekeres Gyula lemondtak igazgatói tisztükről, részvénytöbbségüket eladták a Bajai Takarékpénztárnak, és így a Kalocsai Takarékpénztár a bajai takarék érdekeltségébe került.
A későbbiekben az OTP bezárta a kalocsai fiókot.


A bezárt bank helyiségeibe az államosított Szabó-féle vendéglő költözött  a  Tomori  utcából,  és  a  neve  Fényes  étterem  lett. Az  épület  többi  földszinti helyiségeiben továbbra is különböző profilú üzletek működtek. Az emeleten megmaradtak a lakások. 1965-ben az egész épületet a vendéglátás céljaira alakították át. Az emeleti részen hozták létre a Piros Arany Szállodát. A némileg kibővített étterem a Piros Arany étterem nevet  vette  fel.  Az  I.  István  király  utcára  néző  szárny  földszintjén,  a  mellette  lévő  ház földszinti helyisége hozzácsatolásával, alakították ki a Piros Arany presszót.


A kilencvenes  évek  elején  az  épületet  eladták.  Az emeleten  továbbra  is a szálloda működik. A szállás céljára kiadó szobák mellett, néhány szobáját különböző cégek, vállalkozók tartósan bérelték és bérlik iroda, rendelő, szerkesztőség, rádióstúdió stb. célokra. Az  étterem  megszűnt.  Helyiségeiből  kisebb  alapterületű  üzlethelyiségeket  alakítottak  ki, melyekben  különböző  profilú  boltok  működnek.  A  presszó  lényegesen  kisebb  lett,  és  a kilencvenes  évek  végén  felvette  a  Belvárosi  Kávéház  nevet. A városi örökségvédelmi hatástanulmány helyi védettségre javasolja.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó