Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

Ismerd meg a Dunai hajóhíd story-t!

Szerző: Asbóth Miklós, tpkkalocsa.hu – 2015-12-15 15:40:54

 

1947-ben a közelgő tél miatt ezen a napon elbontották a Meszes – Gerjen közötti hajóhidat, amelyet augusztus 3-án adtak át a forgalomnak.

Hirdetés 

Hirdetés 

Kalocsa hidakban nagyon gazdag település. A város egyik jelképe, a városcímer megörökíti a város egyik legrégibb hídját, a középkori kalocsai vár hídját. Az évszázadok során Kalocsa területén körülbelül 34 híd létezett, legalábbis ennyiről van tudomásunk. Ezekből ma is áll 16 közúti, 2 vasúti és 2 egyéb híd. Az átkelők az egyes vízfolyásokon többnyire ugyanazon a helyen létesültek az idők folyamán, de a hidakat többször átépítették.

A régebbi időkben a hidakat általában az árvizek tették tönkre, a 20. századi hídépítések többnyire modernizálások, vagy új átkelőknél létesített hidak voltak, de az 1941-es árvíz két hidat tönkretett.

Dunai hajóhíd. 1947. aug. 3-án átadták a Meszes és Gerjen között épített hajóhidat, amely Budapesttől délre az egyetlen összeköttetést biztosította a Duna két partja között, mivel a háború alatt felrobbantott állandó Duna-hidakat még nem állították helyre. A közelgő tél miatt dec. 15-én elbontották a hajóhidat, és a következő év tavaszán szándékoztak ismét üzembe helyezni. 1948. márc. 14-én hatalmas erejű szélvihar elsodorta az üzembe helyezés előtt álló hajóhidat, amit másnap akartak megnyitni. A tavasszal megsérült és kijavított Meszes és Gerjen között hajóhidat szept. 12-én adták át a forgalomnak.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó