Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

Immár 70 éve a Bikini az úr a strandon

Szerző: Lukács Kata, szeretlekmagyarorszag.hu – 2016-07-05 10:43:22

1946-ban, először jelent meg nyilvánosság előtt a bikini egy párizsi divatbemutatón.

A fürdőruha története, ha nem is egyidős az emberiséggel, mindenesetre jóval régebbre nyúlik vissza, mint azt gondolhatnánk. Egészen az ókorig, ugyanis már római és görög mozaikokon is feltűntek bikiniszerű, apró, épp csak a legszükségesebb helyeken takaró ruhadarabokat viselő nőalakok.

Hirdetés 

Hirdetés 

A falatnyi kétrészest a francia Louis Réard álmodta meg és kivitelezte először, de ötlete még 1946-ban is annyira elrugaszkodottnak és erkölcstelennek tűnt, hogy a bemutatót egyetlen manöken sem vállalta – kénytelenek voltak hát egy sztriptíztáncosnőt felbérelni, aki örömmel segédkezett a korszakalkotó, ugyanakkor réges-régi hagyományokhoz visszanyúló darab debütálásakor.

A nevét a Marshall-szigetek részét képező Bikini-atollról kapta, mivel Reard úgy gondolta, az ott végzett kísérleti atomrobbantásokhoz hasonló hatást válthat ki a férfiakból.

A Reard által tervezett ruha Jacques Heim ötletének továbbgondolása volt, aki két hónappal korábban mutatta be „a világ legkisebb fürdőruháját”, amit (mérete miatt) „Atom”-nak (Atome) nevezett el. Ennek kettéhasításával alkotta meg saját változatát Reard.

Tizenöt évbe telt, amíg a bikinit az Egyesült Államokban is elfogadták. 1951-ben még kitiltották a Miss World szépségversenyről. 1957-ben Roger Vadim filmje, az And God Created Woman hozta meg a nagy áttörést, amelyben Brigitte Bardot első színésznőként bikiniben jelent meg a vásznon, majd 1960-ban Brian Hyland dala, az Itsy Bitsy Teenie Weenie Yellow Polka Dot Bikini szabályos divathullámot indított el.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó