Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

Ijjas Józsefre egykori kalocsai érsekre emlékeztünk

Szerző: Lukács Kata, nevpont.hu – 2016-02-16 10:40:28

1947-ben ezen a napon dr. Ijjas József pápai prelátust, a későbbi kalocsai érseket kinevezték a Szent Imre templom plébánosává. De ki is volt valójában Ijjas József?  Magyar római katolikus pap, kalocsai érsek. 1925. június 14-én Kalocsán pappá szentelték.

Hirdetés 

Hirdetés 

Papi pályafutását Kalocsán kezdte, majd Budapestre helyezték, ahol a Szent Imre Kollégium prefektusaként, vagyis a diákok tanulmányainak felügyelőjeként működött. Az Osztrák–Magyar Monarchia püspökei számára 1857-ben alapított jeruzsálemi Szent István-zarándokház igazgatójává nevezték ki (1937-ben; a zarándokház élén mindig a latin pátriárka segédpüspöke és helynöke volt a II. vh. kitöréséig: 1939-ben az angolok a házat elfoglalták, a rektort internálták, Ijjas József is visszatért Budapestre).

A Délvidék visszacsatolása (1941. ápr. 11–14.) után lehetőség nyílt a Trianonban szétszakított egyházmegye újraegyesítésére. Mint érseki biztos jelentős szervező munkát fejtett ki a bácskai területek hitéletének újraindítása érdekében, egyúttal mint a szabadkai Paulinum (= az egyetlen bácskai gimnázium, ahol a szerb államnyelv mellett magyarul is tanulhattak) igazgatójaként az iskolát konviktussá (régi egyetemi intézménnyé) is átszervezte.

1944-ben plébános helyettes lett Dusnokon. Néhány évvel később a kalocsai Szent Imre-templom plébánosa, majd Miskén tölti be ugyanezt a tisztséget, 1956-ban esperes, 1962-től Baja-Belvárosban plébános helyettes.

 A Kádár-rendszer alatt kalocsai érsekké nevezték ki, így a magyar hierarchia második méltóságát viselve a Püspöki Kar elnöke is lett. 1976-tól pápai trónálló lett. 1987. június 5-én II. János Pál pápa elfogadta lemondását.

1989. április 29-én halt meg Kalocsán.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Ezt olvastad már?

Sztrájk lehet a Tescónál


Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó