Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

Horgonyozzon le Indiában Vasco da Gama-val

Szerző: Lukács Kata, rubicon.hu – 2016-07-08 10:41:39

1497. július 8-án indította meg első indiai expedícióját Vasco da Gama portugál tengerész, aki I. Mánuel király (ur. 1495-1521) megbízásából, Afrikát megkerülve próbált meg eljutni a – fűszerei révén – mesés gazdagságot rejtő szubkontinensre.

Hirdetés 

Hirdetés 

Vasco da Gama fiatalkoráról keveset tudunk: vélhetően matematikai és tengerészeti tanulmányokat folytatott, állítólag kiváló asztronómus is volt. Pályájának  csúcspontja minden bizonnyal 1497. július 8-a volt, amikor mintegy 170 tengerésszel a fedélzeten kihajózott Lisszabonból India felé. Az expedíció a hagyományos portugál útvonalon haladt: érintette a Zöld-foki-szigeteket, majd miután átkelt az Egyenlítőn, délnyugati irányban egy körívet írt le a tengeren, így érkezett meg 1497 novemberében a Jóreménység-fokához. Vasco da Gama manővere a hajózás akkori csúcsteljesítménye volt, ugyanis embereivel három hónapig a nyílt óceánon utazott. A felfedező december 16-án lépett az ismeretlenbe, miután túlhaladt a Great Fish-folyó torkolatán.

A következő hónapokban Vasco da Gama expedíciója a kelet-afrikai partvidék bennszülött és muszlim királyságainak feltérképezésével foglalatoskodott. A portugál hajós először Mozambik uralkodójához, majd a kenyai Mombasába jutott el, ezen országokban azonban idővel nem látták őt szívesen, így hamarosan továbbindult észak felé. Második konfliktusa szerencsét hozott a felfedezőnek, ugyanis a Mombasával ellenséges viszonyban álló Malindi barátságosan fogadta az expedíciót, és kalauzt biztosított a portugáloknak, aki 1498 májusára Kalikutba – India délnyugati partvidékére – vezette Vasco da Gamát.

A Vasco da Gama által hazaszállított fűszer hatvanszoros hasznot hozott az út költségeihez képest, pedig 1499 augusztusában a négy hajóból mindössze kettő érkezett meg Portugáliába. A felfedezőt sikeres expedíciója után Mánuel a főuraknak kijáró „Dom” titulussal – vö. spanyol don, vagy angol lord – tüntette ki, és birtokokat adományozott számára az anyaországban. Élete során a felfedező még két alkalommal utazott Indiába – itt is halt meg, Kochi városában – és az alkirályság megalapítása előtt a portugál gyarmatok kormányzói címét is viselte.

Vasco da Gama útja új korszakot nyitott a portugál birodalomépítés történetében: az 1497-98-as expedíciót hamarosan újabb vállalkozások követték, melyek egyre hatékonyabban szereztek érvényt a portugál korona követeléseinek, miközben gyarmatosították Mozambikot, legyőzték az Oszmán Birodalom keleti flottáját, és eljutottak a Malakka-szorosig, a Távol-Kelet tengeri bejáratáig.

 

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó