Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

Házi energiaitallal a fáradtság ellen

Szerző: Lukács Kata, – 2013-10-25 12:43:14

Amikor végleg itt az ősz, a szürke idő beköszöntével mindig kicsit fáradtabbnak kezdjük érezni magunkat, nehezebben megy  a koncentrálás. Sokan ilyenkor kezdik tonnaszámra vedelni a kávét és az energiaitalokat.

Létezik azonban olyan energiaital, amiért nem kell sokat fizetni, egészséges, és egyenletesen pörgeti fel a szervezetet.


Körte, fahéj, gyömbér, citrom

A körte hibátlan C-vitamin-, kálium- és rézforrás; a citromnak köztudottan magas a C-vitamin tartalma; a fahéj és a gyömbér energizálók és hangulatjavítók.

Daraboljon fel két nagyobb körtét, tegye egy lábasba, és öntse fel 2 deciliter vízzel. Forralja fel, adjon a főzethez egy csipet fahéjat, egy ujjnyi gyömbérgyökeret, majd alacsony hőmérsékleten legalább harminc percig főzze az italt. A végén szűrje le és hűtse ki, majd csavarjon bele egy citromot vagy lime-ot.

Tipp: adhat mézet is az italhoz, ha túl savanyúnak találja.



Répa, cékla, narancs, eper


A répa–cékla–narancs kombó tökéletes vitaminforrás: rengeteg A- és C-vitamin található mind a háromban, valamint tartalmaznak antioxidánsokat, alfa- és béta-karotint, továbbá káliumban sem szűkölködnek.

Az alábbi mennyiségből körülbelül 2-2,5 dl ital lesz:

200 g sárgarépa
125 g cékla
1 közepes narancs
125 g eper
1-1,5 dl víz (lehet szénsavas is)


Alaposan mossa meg a hozzávalókat (nem kell feltétlenül meghámozni a zöldségeket!), és gyümölcscentrifugán nyomja át őket. Ha nincs gyümölcscentrifugája, használjon nagy teljesítményű turmixgépet, és 3-5 perces aprítás után szűrje le az italt. Hűtve fogyassza.

Tipp: természetesen a friss eper a legjobb választás, de sajnos ilyenkor már elég drágán osztogatják, emiatt kiválthatja a konzerves változatával, amit a hipermarketekben és néhány szuperben is megvehet.



Alma, spenót, sárga kaliforniai paprika, fahéj

Ez az ital nem csak energiaitalként funkcionál, de akkor is kiváló, ha alacsony a vércukorszintje. Az alma az egyik legjobb őszi gyümölcs, emellett javítja az anyagcserét, és sok benne a kalcium, a cink, a kálium, a fluor, a jód és a szelén. A spenótnak rendkívül magas a vas-, a kálium-, a magnézium- és a B-vitamin tartalma. Ezek mind olyan anyagok, amelyekkel erőre lehet szert tenni. Nyilván nem véletlenül ette a spenótot Popeye a tengerész, amikor rendkívüli erőre volt szüksége, ugye. A paprikában sok a B-vitamin a fahéjnak meg hangulatjavító hatása van.

Az alábbi mennyiségből körülbelül 2-2,5 dl ital lesz:

100 g spenót
200-250 g alma
1 nagyobb paprika
két csipet fahéj


Mivel a spenót levét csak speciális centrifugán lehet kinyerni, ennél az italnál jobban jár, ha a turmixgépes megoldást választja. Hűtve igya ezt az italt is. Minthogy az ital célja, hogy feldobja, lefekvés előtt pár órával már nem ajánlott a fogyasztása.

Zöld tea,  ginzeng

Közismert tény, hogy a zöld teában is van koffein (igaz, elég kis mennyiségben), éppen emiatt sorolható a fentebb említett italok közé. Az már csak külön bónusz, hogyha megspékeli  ginzenggel, ami szellemi és fizikai erőnlétfokozó: nagyon klassz élénkítő ital válik belőle. Az ital elkészítéséhez nyugodtan használjon a megszokottnál háromszor-négyszer nagyobb mennyiségű teafüvet – végül is a lényeg most tényleg az ébren maradás. Tehát egy bögre teába tegyen  körülbelül egy egycentis darabot a ginzeng gyökérből. Fontos, hogy fogyasztás előtt a gyökér legalább egy órát ázzon!

(bien.hu)
A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó